Βυθισμένη στο σκοτάδι και πάλι η Βενεζουέλα

Στο σκοτάδι βυθίστηκε για μια ακόμη φορά η Βενεζουέλα, έπειτα από νέα βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Νέες διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και σημαντικές περιοχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Το Καράκας βυθίστηκε και πάλι στο σκοτάδι το βράδυ της Τρίτης, εξαιτίας νέας βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, η νέα βλάβη στην ηλεκτροδότηση είναι η σημαντικότερη των τελευταίων ημερών και ξέσπασε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η βλάβη επηρεάζει τουλάχιστον 18 από τις 23 επαρχίες της στη Βενεζουέλα.

Αλλεπάλληλα μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα

Το τελευταίο σημαντικό μπλακ άουτ ήταν στις 25 Μαρτίου και ένα μήνα σχεδόν μετά το γενικευμένο μπλακ άουτ, που άφησε 30 εκατομμύρια πολίτες χωρίς ρεύμα, αλλά και χωρίς νερό στη Βενεζουέλα. Ο εθνικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας, Corpoelec, επέμεινε τότε, ότι η διακοπή ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ στο σημαντικότερο υδροηλεκτρικό σταθμό Guri στην ανατολική χώρα.

Τον Γκουαϊδό αναγνωρίζει και ο ΟΑΚ

Κι όλα αυτά, λίγες ώρες πριν την επίσημη αναγνώριση από το Διαρκές Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) του αντιπροσώπου του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρεσβευτή της χώρας στον περιφερειακό αυτό θεσμό ως «τη διεξαγωγή νέων εκλογών».

Κόσμος στο δρόμο με πλακάτ και σημαίες διαδηλώνει στη Βενεζουέλα
Διαδήλωση πολιτών της Βενεζουέλας υπέρ του Γκουαϊδό / Φωτογραφία: AP Photo/Boris Vergara

Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Λουίς Αλμάγκρο εξάλλου αναγνώρισε προσωπικά τον Ιανουάριο τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ανάμεσα στις δεκαοκτώ χώρες που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης του αντιπροσώπου του Γκουαϊδό από το Διαρκές Συμβούλιο φιγουράρουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κολομβία και η Βραζιλία.

Πέραν της Βενεζουέλας, το Μεξικό, η Ουρουγουάη και η Βολιβία συγκαταλέγονται στα κράτη που εναντιώθηκαν.