Brexit: Πιέσεις για δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία

Μία ψήφος μπορεί να καθορίσει το μέλλον μιας χώρας;

Την Τετάρτη, οι βουλευτές της Βρετανίας ενέκριναν σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επιδιώξει παράταση του Brexit ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας άτακτης αποχώρησης από την Ε.Ε στις 12 Απριλίου.

Η πρόταση αυτή, που εγκρίθηκε στη ψηφοφορία με 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά, αναμένεται να τεθεί σήμερα σε συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Λόρδων. Αν και η Ε.Ε. είναι αυτή που αποφασίζει αν θα εγκρίνει περαιτέρω παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι, η Βρετανία ήταν να εξέλθει στις 29 Μαρτίου, τώρα καταληκτική ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου με τη Μέι να κάνει αγώνα δρόμου για να βρει μία συμβιβαστική λύση με την αξιωματική αντιπολίτευση στη.

Το Brexit εξακολουθεί να διχάζει τα παραδοσιακά κόμματα με την εφημερίδα «Sun» να αποκαλύπτει ότι 15 στελέχη της κυβέρνησης είναι έτοιμα να παραιτηθούν. Ως αιτία για την απειλή παραίτησής τους εμφανίζονται οι συνομιλίες που αποφάσισε να διεξαγάγει η πρωθυπουργός και επικεφαλής των Τόρις με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος.

Πέντε από τα στελέχη αυτά είναι υπουργοί και δέκα υφυπουργοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Sun». H ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι τα δύο τρίτα των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος θέλουν να φύγει η Μέι από την ηγεσία απορρίπτοντας τη συνεννόηση με τους Εργατικούς του Κόρμπιν.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Φίλιπ Χάμοντ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας υποστήριξε ότι η προτιμότερη λύση είναι το δεύτερο δημοψήφισμα, μία από τις προτάσεις που προκρίνει το κόμμα των Εργατικών για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Independent» ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από στελέχη του κόμματος να πείσει τη Μέι για δεύτερο δημοψήφισμα.

Εντός της ημέρας συνεδριάζουν οι διαπραγματευτικές ομάδες των Τόρις και των Εργατικών, ένα 24ωρο μετά τις «εποικοδομητικές»- όπως τις χαρακτήρισαν – συνομιλίες» που είχαν χθες οι ηγέτες των δύο κομμάτων. Κόρμπιν και Μέι ετοιμάζονται σήμερα για δεύτερη συνάντηση, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian».