Brexit: Τα οκτώ «όχι» που βυθίζουν στο χάος τη Βρετανία

Αδιέξοδο και χάος για το Βrexit, ανακούφιση από την ανακοίνωση της Τερέζα Μέι ότι θα παραιτηθεί.

«Το κοινοβούλιο ψήφισε οκτώ «όχι», είναι ο τίλος της βρετανικής εφημερίδας Guardian απεικονίζοντας την πρωταγωνίστρια στο θρίλερ του Brexit που κοντεύει να κλείσει τριετία.

«Η Μέι θυσιάστηκε άδικα ανακοινώνοντας ότι θα παραιτηθεί;», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» υπό τον τίτλο: «Και τώρα τι γίνεται;

«Τέλος χρόνου για την Τερέζα Μέι, γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Sun», επισημαίνοντας ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας έδειξε κουράγιο κι ότι για να πουλήσει τη συμφωνία και να φθάσει στο Brexit, έπρεπε να παραιτηθεί.

Το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται στα χέρια των Τόρις μετά την ανακοίνωση της Μέι ότι θα παραιτηθεί αφού εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit. H Συντηρητική πρωθυπουργός πιθανότατα θα αποχωρήσει στο τέλος Μαΐου, αλλά θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την ανάδειξη ενός νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος- που θα αναλάβει και την πρωθυπουργία -μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Ξανά στο κοινοβούλιο η συμφωνία της Μέι 

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «The Sun», οι πραξικοπηματίες της Μέι δηλώνουν ανοιχτοί στην διεξαγωγή νέου γύρου ενδεικτικών ψηφοφοριών τη Δευτέρα, όπου θα επιδιώξουν να κερδίσουν την πλειοψηφία για μία συμφωνία με την τελωνειακή ένωση.

Οι Βρετανοί βουλευτές προτίθενται να περιορίσουν τον αριθμό των εναλλακτικών προτάσεων και να τις καταθέσουν ξανά προς συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.

Αν κάποιες από αυτές εγκριθούν, θα πρέπει να πειστεί η κυβέρνηση να τις εφαρμόσει και να τις προωθήσει και στις Βρυξέλλες ως εναλλακτική λύση της συμφωνίας αποχώρησης. Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» υποστηρίζει ότι οι βουλευτές θα προσπαθήσουν αύριο για τρίτη φορά να περάσουν τη συμφωνία της Μέι- αν και οι προοπτικές επιτυχίας τους είναι ελάχιστες μετά την ανακοίνωση του βορειοιρλανδικού κόμματος ότι οι 10 βουλευτές του θα την καταψηφίσουν. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου έχει ξεκαθαρίσει πως για να τεθεί προς ψήφιση η συμφωνία της Μέι θα πρέπει να έχει ουσιαστικές αλλαγές.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η Μέι αναμένεται να ταξιδέψει εκ νέου στις Βρυξέλλες, πριν από τις 12 Απριλίου, για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους για τις επόμενες κινήσεις της και ενδεχομένως να ζητήσει μεγαλύτερη παράταση.

Πολυαναμενόμενη ήταν η ανακοίνωση της Μέι ότι θα παραιτηθεί αφού εγκριθεί η συμφωνία για τους όρους του Brexit και πριν από την δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου- Ε.Ε., όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Η Μέι είχε χάσει το σημείο επαφής με το βορειοιρλανδικό κόμμα με τα στελέχη του να τάσσονται κατά της τοξικής – όπως την χαρακτήρισαν- συμφωνία. Όπως επίσης δεν μπορεί πλέον να «δαμάσει» τους αντάρτες της.

Με την εφημερίδα «Sun» να αποχαιρετά την Τερέζα Μέι μ΄ένα φωτογραφικό κολάζ από τις πιο χαρακτηριστικές δημόσιες εμφανίσεις της, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, το μόνο που μπορούν να πουν με βεβαιότητα είναι ότι η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε μετατίθεται για τις 12 Απριλίου ή τις 22 Μαίου.

Παραμονές της 29ης Μαρτίου -της αρχικής ημερομηνίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ – η Τερέζα Μέι ανακοίνωνε ότι μετράει αντίστροφα ο χρόνος παραμονής της στην Ντάουνινγκ Στρητ Λίγες ώρες αργότερα, και παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο είχε πλέον τον έλεγχο για την διαδικασία αποχώρησης, οι Βρετανοί βουλευτές απέτυχαν να στηρίξουν έστω μία από τις οκτώ τροπολογίες – διαδρομές για το Brexit.

Οι τροπολογίες έλαβαν τις εξής ψήφους:

1.Έξοδος χωρίς συμφωνία: 160 «ΝΑΙ», 400 «ΟΧΙ»

2. Σχέδιο συμμετοχής στην Κοινή Αγορά 2.0 (νορβηγικό μοντέλο): 188 «ΝΑΙ», 283 «ΟΧΙ».

3. Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση: 65 «ΝΑΙ», 377 «ΟΧΙ»

4. Μόνιμη συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση: 264 «ΝΑΙ», 272 «ΟΧΙ»

5. Το Εναλλακτικό Σχέδιο για Brexit (Πρόταση των Εργατικών) για συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά: 237 «ΝΑΙ», 307 «ΟΧΙ»

6. Ανάκληση του άρθρου 50 και αποφυγή εξόδου χωρίς συμφωνία: 184 «ΝΑΙ», 293 «ΟΧΙ»

7. Δημοψήφισμα ώστε ο λαός να εγκρίνει νέα συμφωνία: 268 «ΝΑΙ», 295 «ΟΧΙ»

8. Εισαγωγή προνομιακών εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε. αν δεν επιτευχθεί συμφωνία εξόδου: 139 «ΝΑΙ», 422 «ΟΧΙ».