«Πόλεμος» Τσίπρα- Γεννηματά σε Ελλάδα και Ευρώπη για την Κεντροαριστερά

Με την κλεψύδρα για τις δημοτικές/περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές να έχει γυρίσει τα κόμματα δίνουν τη μάχη της επιβίωσης ή της κυριαρχίας. Ο Αλέξης Τσίπρας να δείχνει να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το ενδιαφέρον των επιτελών του είναι σαφές ότι έχει στραφεί προς τον συσχετισμό ισχύος που θα καταγράψουν οι κάλπες με τη Φώφη Γεννηματά.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο σκέλη. Πρώτον, μιλά για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς (της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της συντήρησης γενικά) και ζητά τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. Δεύτερον, την ώρα που καλεί το Κίνημα Αλλαγής στο υποτιθέμενο μέτωπο χρεώνει στη Χαριλάου Τρικούπη ειδική σχέση με τη ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δε χάνει ευκαιρία να θολώνει τα νερά και σε ότι αφορά στις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Χθες βρέθηκε για μία ακόμη φορά καλεσμένος στη σύνοδο του PES και επιχείρησε να μιλήσει για συμμαχία κατά της συντήρησης και της ακροδεξιάς, παρότι δεν στηρίζει τον Τίμερμανς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά ήταν άμεση. «Ο λύκος δεν γίνεται σκυλάκι συντροφιάς» απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, θυμίζοντας στον ίδιο και τους ηγέτες των κομμάτων του PES τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Η στρατηγική εισβολής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά εξυπηρετείται από δύο ακόμη κινήσεις: τις… γέφυρες και τις αποχωρήσεις. Ο φιλικός προς την κυβέρνηση Τύπος φροντίζει να δίνει μεγάλη δημοσιότητα σε κάθε αποχώρηση στελέχους από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και σε κάθε πρωτοβουλία για τον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων. Μόνο που συνήθως οι μόνοι που συγκεντρώνονται είναι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι το πραγματικό άγχος του Αλέξη Τσίπρα πλέον είναι η απόσταση που θα χωρίζει τον ίδιο από τη Φώφη Γεννηματά. Εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του στοιχεία που δείχνουν ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής δεν είναι στα επίπεδα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. «Αν είχε διαφορά ασφαλείας δε θα διακινδύνευε επίθεση» λένε χαρακτηριστικά.

Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα θέλει να κυριαρχήσει στην Κεντροριστερά, καθώς έχει αντιληφθεί πως δε θα μπορέσει να επανέλθει στην εξουσία αν στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσουν οι δυνάμεις του «3%» με τη μειοψηφική ατζέντα. «Αυτός είναι ο λόγος που όσο βρίσκεται στην κυβέρνηση μαζεύει όποιον πρόθυμο βρει» σημειώνουν.

Την ερχόμενη εβδομάδα η Κουμουνδούρου θα διοργανώσει μία ακόμη εκδήλωση για το ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς ενώ η Χαριλάου Τρικούπη θα πραγματοποιήσει αντίστοιχη εκδήλωση στο Κερατσίνι.