Μουδιασμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ με τον «ανασχηματισμό Μωραϊτη»

Οι γκρίνιες στον «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ανακόψουν τον Αλέξη Τσίπρα από το να υλοποιήσει το σχέδιο άλωσης του χώρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό που σιγοψιθυρίζεται έντονα στα πηγαδάκια των κυβερνητικών στελεχών είναι οι νέες επικείμενες «πράσινες» εκπλήξεις.

Το «χαρτί» των μεταγραφών αποτελεί τελικά το… μεγάλο ατού του Αλέξη Τσίπρα (ως παράφραση της δήλωσης του πριν κατι μήνες) προκειμένου να πετύχει μία διαχειρίσιμη ήττα στις κάλπες του 2019 και ειδικότερα στη δύσκολη μάχη των αυτοδιοικητικών, στην οποία χρειάζεται «δανεικούς» από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, για να «ζωγραφίσει» το χάρτη των αποτελέσματων. Οι κινήσεις του ομολογουν τη στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για «εξαφάνιση» του Κινήματος Αλλαγής από τον πολιτικό χάρτη, υπό το μανδύα της συγκρότησης του αφηγήματος ενός αντιδεξιού «προοδευτικού μετώπου». Σύμφωνα με πληροφοριες, δεν θα περιοριστεί στο επίπεδο της κορυφής. ∆εν θα αφορά, δηλαδή, μόνο πρώην υπουργούς, βουλευτές και κεντρικά στελέχη, αλλά και περιφερειακούς παράγοντες, κυρίως σαραντάρηδες και τριαντάρηδες, με τους οποίους ο κ. Τσίπρας θέλει να εμπλουτίσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περιοχή.

Η επιλογή ένταξης στο κυβερνητικό σχήμα των κυρίων Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα εχουν, παντως, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομάδα των «53» να εκφράζει δημοσίως δυσφορία για την πασοκοποίηση του άλλοτε ριζοσπαστικού χαρακτήρα του κόμματος, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Απο την άλλη, οι δημόσιες αντιδράσεις βουλευτών είναι περιορισμένες, ωστόσο στα πηγαδάκια εκφράζεται εντονος προβληματισμός για τα μηνύματα που στέλνουν στους ψηφοφορους οι νέες επιλογές, που εμφανίζουν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ( μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου) να στέκεται σε στηρίχτηματα ενός πολιτικού συστήματος που ίδιοι χαρακτηριζουν «παλιο».

Το πρόβλημα, όπως αποτυπώνεται από πληθώρα στελεχών, με την εν λογω μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι αποδυναμώνεται η επιχειρηματολογία περι της νέας δύναμης, η οποία συγκρούεται με τις δυνάμεις που χρεοκόπησαν τη χώρα.

Η «νέα εποχή» ΣΥΡΙΖΑ έχει τα εξής δεδομένα: Η συγκρότηση της «παρδαλής» κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μία κυβέρνηση στην οποία συνυπάρχουν οι δύο συνιστώσες: μία δεξιά, με στελέχη καραμανλικής προέλευσης ή πρώην των ΑΝ.ΕΛ., και μία παπανδρεϊκή, με επιφανείς εκπροσώπους την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τους κυρίους Μωραΐτη, Τόλκα, Ραγκούση κ.ά.

Επομένως, στο παραδοσικαό ακροατήριο, το μόνο μέτωπο που συντηρεί το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της σύγκρουσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι αυτό με τους κυρίους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Θα έχει ενδιαφέρον πως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανότητα θα συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου, θα διατυπώσουν τους εν λόγω προβληματισμούς, και αν και κατά πόσο θα σηκώσουν το ζήτημα της νέας εποχής.

Από το φλερτ, στις αγκαλιές και η ορκωμοσία Τσίπρα με… θρησκευόμενους

Το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα να περάσει από το φλερτ στην αγκαλιά με τα πρώην πασοκικά στελέχη – παραμερίζοντας τη διαφωνία των συντρόφων του- έχει παράλληλο στόχο να χτίσει τη ψυχολογία πως κατέχει ηγεμονική θέση στο χώρο της κεντροαριστεράς, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το ΚΙΝΑΛ. Οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων, και ειδικά αυτών των ημερών, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική επιλογή του Μαξίμου για «εξαφάνιση» του Κινήματος Αλλαγής από τον πολιτικό χάρτη. Η δε ρήξη με την κυρία Φώφη Γεννηματά είναι οριστική και ολοκληρωτική, χωρίς καμία προοπτική οποιασδήποτε συνεργασίας. Η ρητορική δε, που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, έχει αιχμή ότι το ΚΙΝΑΛ ταυτίζεται με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέροντας ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι δύο πρώην υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου και νυν του Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για να αναλάβουν και επίσημα τα καθήκοντά τους μαζί με τα άλλα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης. Η αμηχανία των «Γαπικων» στελεχων, που βρέθηκαν στο σαλόνι της παρέας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εμφανής, και ως ξένα σώματα περιφέρονταν ανάμεσα στον αναβαθμισμένο σε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, την Ελευθερία Χατζηγεωργίου στη θέση της υπουργού Μακεδονίας Θράκης, τη Σία Αναγνωστοπούλου στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών και τον Κώστα Μπάρκα στη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Πιθανότητα να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες και με το νέο σχήμα θα δοθεί το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού με το βλέμμα πάντα τις κάλπες.

«Έβαλα και θρησκευόμενους στο σχήμα» ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης φωτογραφίας με τους νέους υπουργούς του κυβερνητικού σχήματος. Με το σχόλιό του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραΐτη και Άγγελο Τόλκα, που αν και στο παρελθόν άσκησαν κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στον πρωθυπουργό, αποδέχθηκαν την πρόταση για ένταξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα.