΄΄Κλειστές΄΄ και αδιαφανείς διεργασίες για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαϊας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης μετά την κοινοποίηση της επιστολής μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ, που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, για την προαναγγελία της πιθανής συγχώνευσης του με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο
στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας, προτείνει και αποφασίζει με αδιαφανείς
διεργασίες να οδηγήσει το ΕΑΠ, το τρίτο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης μας και μοναδικό με θεσμικό ρόλο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε ακύρωση του χαρακτήρα του, δημιουργώντας ανασφάλεια σε όλο το φάσμα του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού και ταυτόχρονα έντονες ανησυχίες στους φοιτητές του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέμα: ΄΄Κλειστές΄΄ και αδιαφανείς διεργασίες για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Σύμφωνα με ανοικτή επιστολή μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), η οποία μας κοινοποιήθηκε, αλλά και μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, στην οποία ανακοινώθηκε η πρόταση του Προέδρου της προς τον Υπουργό Παιδείας, την Τετάρτη 30/1/2019, για συγχώνευση του Ε.Α.Π. με το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας (ή μέρος αυτού), εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την προαναγγελία της πιθανής συγχώνευσης, η οποία έγινε γνωστή και μέσω διαρροών στον Τύπο.
Εκτίμησή τους είναι ότι, «η προτεινόμενη συγχώνευση του ΕΑΠ με ένα Ίδρυμα διαφορετικής στόχευσης και σκοπού, είναι προφανές ότι θα αλλοιώσει τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό χαρακτήρα του, θα ακυρώσει την ταυτότητά του, θα αναστρέψει την αναπτυξιακή του πορεία και τελικά θα το συρρικνώσει. Ειδικότερα, το διπολικό σχήμα που έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί, δηλαδή ένας πόλος δια ζώσης και ένας πόλος για την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι ένα ακαδημαϊκό και νομικό μόρφωμα, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στα διεθνή ακαδημαϊκά δρώμενα. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη συγχώνευση δεν τεκμηριώνεται από καμία έρευνα ή αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, ούτε υπάρχει συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον, και θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απαξίωση και στο κλείσιμο του ΕΑΠ, θίγοντας το κύρος των εκατοντάδων χιλιάδων ακαδημαϊκών τίτλων των αποφοίτων του και των φοιτητών του, δημιουργώντας τους επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια και προκαλώντας τεράστια κοινωνική αναστάτωση».
Η ασάφεια και ο μη γνωστός και επιστημονικά τεκμηριωμένος σχεδιασμός ενός τέτοιου σοβαρού εγχειρήματος, προκαλεί εύλογα τις αντιδράσεις του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού και των δύο φορέων, καθώς και τις έντονες ανησυχίες σπουδαστών των ιδρυμάτων αυτών.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε
1. Ποιες είναι οι στοχεύσεις και προθέσεις αναφορικά με την φημολογούμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων ΕΑΠ και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας;
2.Αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες; Εάν ναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα ενός τέτοιου εγχειρήματος;

Ο ερωτών βουλευτής

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
Βουλευτής ΝΔ – Αχαΐας