Handelsblatt: Σήμερα στην ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή με αντικείμενο την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Υπό τον τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνει την ένταξη της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» γράφει: «Την Παρασκευή το βράδυ, δυο μέρες μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την επικύρωση του πρωτοκόλλου. Η υπερψήφισή του – αν και με οριακή πλειοψηφία – θεωρείται βέβαιη.

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη από τις 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που θα επικυρώσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Το 2018 παρά τiς εσωπολιτικές αντιδράσεις και στις δυο χώρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ να διευθετήσουν το ζήτημα του ονοματολογικού».

«Συνεχίζει να μειώνεται η ανεργία στην Ελλάδα» γράφει το περιοδικό Focus στην ιστοσελίδα του. «Το Νοέμβρη του 2018 έπεσε στο 18,5%. Τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς βρισκόταν στο 21,2%. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τον Μάιο του 2018 η ανεργία έπεσε για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία επτά χρόνια κάτω από το 20%. Τον Ιούλιο του 2013 βρισκόταν στο ζενίθ της, φτάνοντας το 27,9%. Πριν από δέκα χρόνια, τον Μάιο του 2008, το 7,3% του εργατικού δυναμικού ήταν επίσημα άνεργο. Από τον περασμένο Αύγουστο, μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα δεν υπάγεται πια σε διεθνές πρόγραμμα στήριξης και ελπίζει να μπορέσει σύντομα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της».

North Stream 2: Ένα άκρως πολιτικό ζήτημα

Το ζήτημα του αγωγού North Stream 2 απασχολεί μεγάλη μερίδα των γερμανών σχολιαστών. Ένα πρότζεκτ το οποίο έχει προκαλέσει πολλές διαφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια και υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα: «Η γερμανική δημόσια συζήτηση γύρω από τον αγωγό North Stream 2 γίνεται σε λάθος βάση διότι η επίσημη θέση του Βερολίνου και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων είναι αποκύημα φαντασίας: ότι πρόκειται δήθεν για ένα αμιγώς οικονομικό εγχείρημα. Το ερώτημα αν ο αγωγός είναι οικονομικά ωφέλιμος ή όχι είναι θεμιτό καθώς ως προς αυτό υπάρχουν λογικά επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά. Αλλά πρόκειται για ανοησίες, για να το πούμε ευγενικά, όταν χαρακτηρίζει κανείς τα πολιτικά επιχειρήματα που ακούγονται κατά του North Stream 2 ‘εκτός πραγματικότητας’, όπως κάνουν και πάλι τώρα εκπρόσωποι του γερμανικού οικονομικού κλάδου. Για το μέλλον της Ουκρανίας, για την ασφάλεια των γειτόνων της Γερμανίας στα ανατολικά καθώς και για τη συνοχή της ΕΕ – και συνεπώς και της Γερμανίας – θα ήταν καλύτερα αν πάγωνε το πρότζεκτ North Stream 2».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία κάνει λόγο για ένα «εγχείρημα το οποίο διχάζει την ΕΕ και εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα του Κρεμλίνου, αλλά που κατά έναν μαγικό τρόπο υποτίθεται ότι δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο», αναφέρει σκωπτικά η εφημερίδα. «Λίγες φορές η Γερμανία έχει ενεργήσει με τόση αμέλεια στην εξωτερική της πολιτική όσο σε αυτό το ζήτημα και αυτό κόντρα στις προειδοποιήσεις. Όταν οι γείτονες της Γερμανίας αισθάνονται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη και η Ουκρανία φοβάται για την εθνική της ασφάλεια, όταν οι Αμερικανοί απειλούν, οι Δανοί δυσανασχετούν και ακόμη και οι Γάλλοι αποστασιοποιούνται, τότε το πρότζεκτ North Stream 2 είναι άκρως πολιτικό –τίποτε άλλο».

Πηγή: DW