ΑΧΑΪΑ: Στην Πάτρα, σήμερα, ο Ευ. Βενιζέλος – Κρίσεις για την κρίση, ερωτήματα και απαντήσεις

Η αναθεώρηση του Συντάγματος ως όπλο για το ίδιο το Σύνταγμα και τη δημοκρατία ή ως εργαλείο για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών επιδιώξεων; Το έλειμμα του «συνταγματικού πατριωτισμού». Η πραγματική φύση του προβλήματος της χώρας, μέσα από αναγωγές ιστορικές και αντιπαραβολές στο διεθνές περιβάλλον. Πώς πρέπει να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Τα δημοψηφίσματα βοηθούν ή παγιδεύουν την κοινωνία; Πώς μπορούμε να σώσουμε τον λαό… από τον εαυτό του και με ποιά συνταγματικώς δόκιμα μέσα; Ποια απάντηση μπορεί να δώσει ο νομοθέτης στο νέο, επικίνδυνο δεδομένο που εισάγει η διακίνηση πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα; Ποιά είναι η φύση του λαϊκισμού; Θα μπορούσε το Σύνταγμα να αποτρέψει τη χρεοκοπία; Πόσο συνταγματικό… είναι το μνημόνιο; Πώς διαμορφώνεται μια βιώσιμη ισορροπία όταν προκύπτει αντινομία ανάμεσα στο νομοθέτημα και τον δικαστή που το κρίνει; Πώς μπορεί να σχεδιαστεί μια πολιτική που αποσκοπεί στον μακρό ιστορικό χρόνο, σε πείσμα των πιέσεων και των κινδύνων της συγκυρίας, όταν μάλιστα η συγκυρία είναι φλεγόμενη και φλέγουσα;
Αυτό είναι ένα μόνο τμήμα από τη χιονοστιβάδα των ερωτημάτων που θέτει και που αναπτύσσει με εκπληκτική φραστική δεξιοτεχνία και συλλογιστική ευρύτητα, αλλά και υποδειγματικό γλωσσικό πλούτο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο νέο του βιβλίο το οποίο τον φέρνει στην Πάτρα, προσκεκλημένο της «Πελοποννήσου», σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη και τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, για να αναπτύξει προβληματισμούς, εμπειρίες και προτάσεις στο κοινό της Πάτρας.
Το βιβλίο έχει τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας- Προσδοκίες και κίνδυνοι από την Αναθεώρηση του Συντάγματος». Πρόκειται για ένα κράμα επιστημονικών δοκιμίων, επίκαιρων πολιτικών άρθρων και διατύπωσης θέσεων με επίκαιρο και διαχρονικό χαρακτήρα. Ο διακεκριμένος πολιτικός και διανοητής στοχάζεται πάνω στο ελληνικό και το διεθνές πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα αναζητώντας ασπίδες στα δημοκρατικά κεκτημένα, με προσήλωση στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, και με αγωνία για μια βιώσιμη διέξοδο.
Η εκδήλωση αρχίζει στις 6 μ.μ., στο Πάτρα Παλλάς. Εισηγητές θα είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάσης Ζούπας και ο λογοτέχνης Κώστας Λογαράς. Τον τ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα υποδεχθεί ο εκδότης της «Π» Θεόδωρος Λουλούδης. Συντονισμός θα γίνει από τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Κ. Μάγνη.