Υπόθεση Νovartis: Δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών – Αλλά θα υπάρξουν διώξεις

Δεν φαίνεται να βγαίνει το πολιτικό χαρτί της κυβέρνησης να εμπλακούν άμεσα πολιτικά πρόσωπα με τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα της Novartis. Παρ’όλαυτά, στην τελική ευθεία μπήκε η έρευνα για την υπόθεση της Novartis με τους εισαγγελείς Διαφθοράς που την ερευνούν να γράφουν κομμάτι – κομμάτι το πόρισμά τους, δίνοντας κατά πληροφορίες προτεραιότητα στο χρονικό διάστημα 2010-12, οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έρευνα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων ή την κλήτευσή τους για παροχή εξηγήσεων ως υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Φεβρουάριο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του εισαγγελικού πορίσματος.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το πόρισμα και κατ΄ επέκταση και η απαγγελία κατηγοριών, βασίζεται σε στοιχεία που οι εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει από καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων και ηλεκτρονικά αρχεία (έγγραφα, ηλεκτρονική αλληλογραφία), τα οποία έχουν κατασχέσει κατά τη διάρκεια εφόδων που έχουν πραγματοποιήσει σε χώρους που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Novartis.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές στο «Lawandorder», δεν αποκλείεται να ασκηθούν κατευθείαν ποινικές διώξεις και όχι να κληθούν πρώτα οι εμπλεκόμενοι να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων (ανωμοτί κατάθεση).

Υπέρμαχος της τελευταίας αυτής νομικής προσέγγισης, δηλαδή της κλήτευσης των εμπλεκομένων ως υπόπτων, φέρεται να ήταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος όμως μετά την παραίτησή του από εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς δεν έχει λόγο στον τελικό χειρισμό της όλης υπόθεσης.