Αισιοδοξία για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα εξέφρασαν η Έ. Αχτσιόλου και ο Γ. Μαρκοπουλιώτης

“Θα ήταν δύσκολο με τόσο καλές συμμετοχές σε ένα τόσο καλά οργανωμένο συνέδριο να μην πάρουμε κάτι σημαντικό”, μας απάντησε ένας φοιτητής που συμμετείχε στο διήμερο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά το κλείσιμο των εργασιών απόψε , που έγινε με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Γιώργου Μαρκοπουλιώτη. Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι περισσότεροι νέοι που πήραν μέρος για να ενημερωθούν ως προς την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Τις δύο αυτές ημέρες οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον αλλά ήταν και ενήμεροι για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Τόσο η υπουργός όσο και ο κ Μαρκοπουλιώτης εξέφρασαν αισιοδοξία για το μέλλον στη χώρα μας και η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι “επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας τόσο θέτοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο, όσο και με ένα σώμα επιθεώρησης εργασίας που θα ελέγχει την εφαρμογή του νόμου.

Χαρακτήρισε “κομβική” την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογραμμίζοντας ότι δεν απαντά μόνον στο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη αλλά αποτελεί “αναπτυξιακό μέτρο”, καθώς η οικονομία μας στηρίζεται στην εσωτερική ζήτηση και στις ΜμΕ και επομένως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την αγορά. Καλοί μισθοί και καλοί όροι εργασίας είναι προϋποθέσεις για να αναστραφεί το brain drain, είπε.

Η κ. Αχτσιόγλου δέχθηκε ότι στη χώρα μας μεταξύ των ανισοτήτων η σημαντικότερη είναι εις βάρος των γυναικών τόσο ως προς την πρόσβαση όσο και ως προς την αμοιβή, παρά το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Για το θέμα αυτό είπε ότι “κρύψαμε το φύλο στη λίστα των αιτούντων εργασία στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να προσληφθούν περισσότερες γυναίκες απ’ ότι προηγουμένως”.

Ερωτηθείσα για την ψυχική υγεία και τις πιέσεις που δέχεται ο εργαζόμενος ανέφερε ως μία παράμετρο το ωράριο, λέγοντας ότι το 8ωρο σπανίως τηρείται και πρόσθεσε ότι με την ηλεκτρονική δήλωση του ωραρίου που εφαρμόσαμε οι ώρες των υπερωριών υπερδιπλασιάστηκαν.

“Εχει έρθει η εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποδείξει τη χρησιμότητά της, κάτι που παλιότερα θεωρείτο αυτονόητο”, δήλωσε ο κ. Μακροπουλιώτης, ο οποίος είχε την ιδέα για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για τα εργασιακά, τόνισε και πρέπει να κάνει περισσότερα, αλλά δεν είναι τα θέματα αυτά στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός με την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις “οι οποίες δεν είναι τιμωρία αλλά προσαρμογή στο μέλλον”.

Παρά τα θετικά λόγια που ακούστηκαν από το αμφιθέατρο του Μεγάρου Μουσικής, όπου έγινε το συνέδριο, ο κ Μαρκοπουλιώτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν αυστηρός, λέγοντας ότι “ναι μεν τα παιδιά που ήρθαν εδώ πήραν καλή ενημέρωση αλλά ήταν παιδιά ήδη με υψηλά προσόντα. Θα το ξανακάνουμε στοχεύοντας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα”.

Η σημερινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στην απασχόληση και έγιναν σεμινάρια σε διάφορα παράλληλα φόρα, με θέματα όπως “πώς μπορώ να βρω εργασία στην Ελλάδα”, “πώς μπορώ να φτιάξω και να βελτιώσω το βιογραφικό μου”, “Erasmus+ για εκπαίδευση και κατάρτιση”, “ευρωπαϊκά προγράμματα”, “πολυγλωσσία”.

Η ημέρα ξεκίνησε με δυναμικό πάνελ, τους Αρίστο Δοξιάδη εταίρο της Big Pi Partners, Μάρκο Βερέμη Πρόεδρο του ΔΣ Upstream και Μαρία Χριστίνα Τσεμάνη Expertise manager της Vodafone Greece. “Είμαι 45 ετών και έχω αλλάξει τρία επαγγέλματα”, είπε ο κ.Βερέμης δίνοντας το στίγμα της ευελιξίας που πρέπει να έχουν οι νέοι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας. Υπογράμμισε δε ότι είναι “προσωπική ευθύνη να αποκτήσει και να αυξήσει κάποιος τα εφόδια που χρειάζονται. Τα εφόδια υπάρχουν”.

Ο κ. Δοξιάδης αποκάλυψε στο κοινό “πώς διαβάζει” ως επιχειρηματίας τα βιογραφικά, λέγοντας ότι “τα μεταπτυχιακά πρέπει να γίνονται σε διαφορετικό πανεπιστήμιο αν όχι και σε άλλο αντικείμενο”, ότι τα “on line courses” -κυρίως στα data- μετράνε, αλλά και το πιό “κλασικό” digital marketing, όπως μετράει και το “προσωπικό portfolio”, δηλαδή οι αυτόνομες δουλειές που κάνει κάποιος από μεράκι. Για μένα, σημείωσε, μετράει πολλές φορές περισσότερο αν έχεις δουλέψει για μια διετία σε μια καλά οργανωμένη, μεγάλη εταιρία από ένα μεταπτυχιακό.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι χρειάζεται τόσο ο εξειδικευμένος εργαζόμενος που έχει εμβαθύνει πολύ στον τομέα του και άρα μπορεί να έχει ανακαλύψει “νέους κόσμους” όσο και ο “αναγεννησιακός” άνθρωπος με ευρύτητα γνώσεων και ενδιαφερόντων.

Το παράπονο που εξέφρασαν πολλοί φοιτητές: “Δεν μας δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης που θα ήταν χρήσιμα για το βιογραφικό μας”.

Η μικρότερη από τους συμμετέχοντες, ήταν μια 16χρονη που άνοιξε τη ζωγραφιά με το “όραμά” της, στην οποία συνυπήρχαν οι σημαίες της Ελλάδας και της Ευρώπης, λουλούδια και γραμμένες ευχές και προσδοκίες για όλους και για κείνη: “να γίνει μια καλή παιδίατρος και να βοηθάει τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη”. Χειροκροτήθηκε όπως και η τυχερή που κληρώθηκε για ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ