Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που οι δημότες βλέπουν και ζουν οι ίδιοι

Χθες κατά την διάρκεια του απολογισμού των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής ο κ. Δήμαρχος με μεγάλο κόπο, προσπάθησε να παρουσιάσει μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που βιώνουμε στον Δήμο μας. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που οι δημότες βλέπουν και ζουν οι ίδιοι.

Όλοι γνωρίζουν την δυσκολία μετακίνησης στο κατεστραμμένο και ασυντήρητο οδικό δίκτυο, όλοι αδυνατούν να κυκλοφορήσουν στα σκοτάδια από την έλλειψη δημοτικού φωτισμού, ενώ στις βρύσες όλων δεν τρέχει νερό, κάθε ημέρα.

Οι δημότες τα τελευταία χρόνια, γνώρισαν μια δημοτική αρχή που προώθησε τα συμφέροντα εκείνα που δεν ήθελαν τη νότια χάραξη της Ολυμπίας οδού στην περιοχή μας, αλλά και που ποτέ δεν υπερασπίστηκε τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. Μια δημοτική αρχή που διοργανώνει “αναπτυξιακά” συνέδρια, προκειμένου να ανακοινώσει επέκταση λατομικών ζωνών σε μια περιοχή προστατευόμενη, μοναδική σε φυσικό περιβάλλον και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας. Είδαν το “ούτε κιλό σκουπίδια στην Ωλενία” να μετατρέπει τον ΧΥΤΑ Φλόκα σε “παντός καιρού ΧΥΤΑ για όλους” και ένα βιολογικό σταθμό στην Κάτω Αχαΐα μέσα σε τέσσερα χρόνια, να μετατρέπεται σε χαβούζα.

Ακούσαμε πολλά χθες από τον κ. Δήμαρχο, όμως δεν είπε κουβέντα για τα δάνεια που έχει πάρει ο Δήμος δυτικής Αχαΐας προκειμένου να εξοφλήσει τις οφειλές του, ούτε για την σπατάλη των δημοτικών πόρων με τις δεκάδες απ΄ ευθείας αναθέσεις, ούτε για το οικονομικό αδιέξοδο και την οικονομική ασφυξία του δήμου. Ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζουν πως γίνεται σπάταλη δημοτικών πόρων για επικοινωνιακή προβολή, στην ηλεκτρονική “διαύγεια” υπάρχουν δεκάδες αναθέσεις. Η “δημιουργική λογιστική Νικολάου” που μιλάει και για κομπόδεμα, μόνο χρέη θα έχει να παραδώσει στη λήξη της θητείας της.

Όμως, υπάρχει ένα αναπάντητο ερώτημα που οφείλει μέχρι τις εκλογές να απαντήσει ο κ. Δήμαρχος: Γιατί η δημοτική αρχή προτίμησε και εξακολουθεί να προτιμά να πληρώσει δεκάδες διαταγές πληρωμής τρίτων προ το δήμο, παραιτούμενη από κάθε διαδικασία ένστασης;

Οι δημότες γνώρισαν πολύ καλά την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει και να επιβλέψει μικρά έργα, μέσα από τις συνεχείς παρατάσεις που επιδιώκει στην κατασκευή τους. Είδαν σε ένα πολύ στενό οικονομικό περιβάλλον, να χάνονται πόροι όπως στην περίπτωση του πολιτιστικού κέντρου στα Σαγεϊκα ή να μην αξιοποιούνται, όπως στην περίπτωση του υδατόπυργου στην Κάτω Αχαΐα, με αποτέλεσμα να καταδικάζεται μια πόλη σε μόνιμη έλλειψη νερού, τα τελευταία χρόνια.

Τραγική φιγούρα του απολογισμού της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αφού ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης και η τήρηση κανόνων σε μια συζήτηση δημοτικού συμβουλίου, αποτελούν έννοιες άγνωστες για τον ίδιο και ξένες στον πολιτικό πολιτισμό του.

Την πρώτη φορά που έπρεπε να κάνουν απολογισμό πεπραγμένων, τον μπέρδεψαν με εγκαίνια και δημόσιες σχέσεις, χτες η ίδια διαδικασία έγινε ένα επικοινωνιακό Βατερλώ, που τα ψέματα έδιωξαν ακόμα και τους οπαδούς τους.

Τέλος καλούμε τη δημοτική αρχή, στους επόμενους μήνες που απομένουν έως την λήξη της θητείας της, να σεβαστεί τους θεσμούς, την δημοτική περιουσία και να λειτουργήσει κάτω από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παναγιωτης Κουναβης