Πώς η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με την εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

Μία σιωπηλή, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η κολπική μαρμαρυγή, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στους τομείς της Προληπτικής αλλά και της Επεμβατικής Καρδιολογίας, θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των καρδιολόγων στη διάρκεια του 39ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 18-20 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα.

“Η Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι ένας τύπος αρρυθμίας και η πιθανότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματά της δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως σιωπηλή νόσος. Οι συνέπειές της, ωστόσο, είναι τόσο σοβαρές, που κάνουν ηχηρή την ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος” ανέφερε κατα τη διάρκεια εκδήλωσης για το συνέδριο, ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.

Κολπική Μαρμαρυγή και Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ΑΕΕ κατά 3 έως 5 φορές και ότι συνδέεται με το ένα τέταρτο περίπου των συνολικών ισχαιμικών ΑΕΕ.

Στην Ελλάδα, συμφωνα με τον κ. Τςιούφη, καταγράφονται κάθε χρόνο 32.585 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας στη χώρα με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες 563 εκατ. Ευρώ και έμμεσες δαπάνες 1 δισ. Ευρώ.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις των ΑΕΕ ξεπερνούν κατά πολύ την οικονομική διάσταση. Οι επιζώντες παρουσιάζουν συχνά μακροχρόνια αναπηρία, μεταξύ άλλων προβλήματα κινητικά, όρασης, ομιλίας, μνήμης, διαταραχές προσωπικότητας, κόπωση και κατάθλιψη. Παρόλα αυτά, ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διενεργείται σε τακτική βάση και από τις ευρωπαϊκές μελέτες διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά υποδιάγνωσης.

Η αντιμετώπιση της ΚΜ στοχεύει στον έλεγχο του αριθμού των σφύξεων, στην επάνοδο του καρδιακού ρυθμού στο φυσιολογικό, καθώς και στην πρόληψη με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής του σχηματισμού θρόμβων, που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επειςόδιο. Όπως ανεφερε ο καρδιολόγος, τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά έχουν πιο στοχευμένη δράση, λιγότερους περιορισμούς και ανώτερο προφίλ πρόληψης και μείζονος αιμορραγίας σε σχέση με τις παλαιότερες θεραπείες.

Νιώσε τον παλμό: ενημερωτική εκστρατεία

Η μέτρηση του σφυγμού, μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή το γραφείο, αποτελεί σωτήριο μέτρο πρόληψης για την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης «Νιώσε τον Παλμό», συνιστά τη συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών. Με τον τρόπο αυτό, εντοπίζεται έγκαιρα το πρόβλημα και μειώνεται η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι σωτήριοι απινιδωτές

Καθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 79.000 θάνατοι λόγω καρδιακής ανακοπής, με τους αςθενείς να καταλήγουν σε λιγότερο απο μία ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων εκτός νοςοκομείου. “Η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή αποτελεί την κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στην Ελλάδα, με τον αριθμό αυτό να παραμένει δυστυχώς σταθερός. Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι η καρδιακή ανακοπή συνήθως οφείλεται σε έμφραγμα μυοκαρδίου, που επιπλέκεται με θανατηφόρο αρρυθμία και συμβαίνει στο σπίτι. Το 1/3 των ασθενών δεν έχει γνωστό καρδιαγγειακό ιστορικό ενώ το 50% δεν έχουν αναφέρει πρόδρομα συμπτώματα” ανέφερε με την ευκαιρία της έναρξης του συνεδρίου ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε και Καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, εξηγώντας ωστόσο πως η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή αντιμετωπίζεται με τους αυτόματους δημόσιους απινιδωτές.

“Με δεδομένο ότι λιγότερο από 10% των θυμάτων επιβιώνει, η έγκαιρη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, δηλαδή εντός το πολύ 10 λεπτών, θεωρείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος για την καλή έκβαση των ασθενών. Ωστόσο, η έγκαιρη αντιμετώπιση προϋποθέτει παρουσία εκπαιδευμένων ατόμων και αυτόματων δημόσιων απινιδωτών και για το λόγο αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πρωτοστατεί στην εκπαίδευση διασωστών και την τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιες θέσεις” κατέληξε ο ειδικός τονίζοντας τη σημασία της τοποθέτησης απινιδωτές σε ολους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Δίκτυο τμημάτων αγγειοπλαστικής για τη “λύση” του εμφράγματος

“Παρά την πρόοδο στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η καρδιαγγειακή θνητότητα παραμένει η πιο συχνή αιτία θνητότητας στον ευρωπαϊκό χώρο, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 40% όλων των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν την αιτία θανάτου για πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, γεγονός που απαιτεί την άμεση αντιμετώπισης του” υπογράμμισε ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Ε. και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα».

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης για τα συμπτώματα του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ενώ παράλληλα σχεδιάζει σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προ-νοσοκομειακής διάγνωσης του εμφράγματος και δημιουργεί δίκτυα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε συνεργασία με τα επεμβατικά κέντρα.