Η γίδα και το δικαίωμα στην ατομική περιουσία

 

Όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, τόσο πυκνώνουν τα δημοσιεύματα μνηστήρων που κύρια, προσπαθούν να κατηγορήσουν τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, ευελπιστώντας στην άλωση του Δήμου για λογαριασμό τους.

Βέβαια είναι θεμιτή όποια επιθυμία, από οποιονδήποτε να διεκδικήσει το Δήμο της Πάτρας. Το πρόβλημα που έχουν είναι η αποδοχή από τους πατρινούς της αρχής και του Πελετίδη, που κατά την άποψή μου είναι η καλύτερη, που υπήρξε στην Πάτρα μετά την μεταπολίτευση.

Τα δημοσιεύματα ποικίλουν. Προ διμήνου συμπολίτης έγραψε ότι νιώθει λυπημένος γιατί το παλιό λιμάνι δεν είναι καθαρό, το λουλουδάτο ρολόι σταμάτησε και τα λιοντάρια στο σιντριβάνι δεν βγάζουν νερό. Γλίτωσε τα χάπια και τον ψυχίατρο ο συμπολίτης, που καλούσε να απομακρυνθεί η δημοτική αρχή που παρουσιάζει αγκυλώσεις και ασυνέπειες. Ακόμα και συγγενής μου, όταν του είπα ότι η Πάτρα είναι καθαρή μου απάντησε ότι και η Πιονγιάνγκ είναι καθαρή (πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας). Του απάντησα ότι δεν κατανοώ το επιχείρημα, καθώς ο Πελετίδης δεν μοιάζει με τον Κιμ. Δεν υπάρχει αμπέχονο και καθαρός σβέρκος του είπα, και το επιχείρημά σου είναι απαράδεκτο.

Αλλά η πιο ακραία επίθεση, υπήρξε το σπίτι Πελετίδη στα Αραχωβίτικα. Τοπικό κανάλι άρχισε το θέμα που αφορούσε παραλιακό σπίτι, που αγόρασε ο Δήμαρχος το 2014. Το ενδεχόμενο να έχει πολεοδομικά προβλήματα το σπίτι καθώς είναι δίπλα στη θάλασσα ¨άνοιξε¨ τις συζητήσεις με σκοπό να παρουσιάσουν τον Δήμαρχο σαν αυθαίρετο καταπατητή. Αρχικά, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, που θέλει να γίνει δήμαρχος εκκάλεσε τον Δήμαρχο να τον ενημερώσει για το σπίτι. Δήμαρχε, πες μας για το σπίτι δήλωνε με στόμφο. Ο κόσμος της Πάτρας δεν φαίνεται να πείθεται για το …. σκάνδαλο και ήλθε η παρέμβαση βουλευτή, ο οποίος δήλωσε ότι ¨θα προσέλθει εις την δικαιοσύνη¨, γιατί κρύβεται ο Δήμαρχος, δεν υπάρχει ηθική ευαισθησία και έχουν απονευρωθεί τα αντανακλαστικά (47 χρόνια γιατρός, πρώτη φορά ακούω αντανακλαστικά χωρίς νεύρα). Επίσης ο βουλευτής απαιτεί δημόσια συγνώμη, τονίζει ότι τον Δήμαρχο παρέσυρε μηχανικός που δεν τον ενημέρωσε για το αυθαίρετο του κτίσματος (μάλιστα θάβει και τον μηχανικό μιλώντας για ατασθαλίες σε μια πλατεία). Εκφράζει την δικαιολογημένη αγανάκτησή του και εντοπίζει θέμα κινδύνου για να γίνουν τα Αραχωβίτικα Μάτι (να καούν σπίτια, άνθρωποι και να πνιγούν δεκάδες λόγω του σπιτιού). Τρομερά πράγματα! Στη συνέχεια τονίζει ότι ο Πελετίδης σφυρίζει αδιάφορα (διαβεβαιώ ότι ο Πελετίδης δεν σφυρίζει) και ότι τον έπιασαν με την …. γίδα στην πλάτη (λαϊκή έκφραση που υποδηλώνει σύλληψη κάποιου κλέφτη!!). Επίσης δηλώνει ότι στις δημοτικές εκλογές θα υποστηρίξει όποιον υπερασπίζεται το: πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, καθώς είναι πρόεδρος βαθιά θρησκευτικού κόμματος. Θα στείλει τον Δήμαρχο στην δικαιοσύνη δηλώνει με στόμφο ο βουλευτής και διερωτάται πώς, σε μνημονιακή περίοδο βρήκε ο Δήμαρχος λεφτά να αγοράσει το σπίτι. Να θυμίσω ότι ο Πελετίδης δεν ψήφισε μνημόνια, η πλειοψηφία των βουλευτών το έπραξε.

Ερώτησα φίλο μου μηχανικό που ασχολείται με την γονική παροχή του μοναδικού μου σπιτιού στα παιδιά μου και μου είπε, ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό, υπάρχουν ένα εκατομμύριο αυθαίρετα στην Ελλάδα και έχεις και εσύ αυθαιρετήσει. Έντρομος πληροφορήθηκα ότι όταν αγόρασα το σπίτι, υπήρχε ο καυστήρας του καλοριφέρ στο ισόγειο σε χώρο 4 τετραγωνικών και ότι ήμουν παράνομος. Δηλαδή, υπάρχει κίνδυνος να με πιάσουν με την γίδα στην πλάτη τον ρώτησα. Όχι βρε αδελφέ με καθησύχασε. Πρόκειται για ένα μικρό κοτοπουλάκι στην πλάτη. Πάντως τρέμω μην με καταγγείλει κανείς.

Ο βουλευτής βέβαια θεωρεί το ζήτημα πολιτικό θέμα και ζητά να παρέμβει η δικαιοσύνη. Ο Δήμαρχος έχει πάει αρκετές φορές στα δικαστήρια, μία που αρνήθηκε χώρο για διάδοση ιδεών της Χρυσής Αυγής, μία που αρνήθηκε να παραδώσει φακέλους εργαζομένων και ακόμα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και την σημαντική υπηρεσία Δημοσίου καθώς έχει ξεσκιστεί στο καταπάτημα (νότιο πάρκο, πλαζ, κόκκινος μύλος, λιμενική ζώνη κ.α.).

Να με συγχωρέσει ο βουλευτής, αλλά θεωρώ ότι είναι υπερβολικός. Και τούτο διότι, έχοντας ετήσιες απολαβές 61.620 (μικτά) από την βουλή (Ελεύθερος Τύπος) και 33.635+53.283+13.670+25.343 δηλαδή 125.921 ακόμα – πόθεν έσχες βουλευτών (πρώτο θέμα) ετησίως, οφείλει κατά τη γνώμη μου να είναι σαν χριστιανός λιγότερο επιθετικός. Διότι ο Χριστός καλεί όποιον έχει 2 χιτώνες να δίνει τον 1 και αφήνει αιχμές για τους πλουσίους (ο Χριστός). Επιπλέον ο συμπαθής βουλευτής διαθέτει, όπως διάβασα 35 (τριάντα πέντε) ακίνητα!! Έπαθα πλάκα!

Ρώτησα ιερωμένο τι πρέπει να κάνει ένας χριστιανός που έχει 35 ακίνητα.

Να δώσει τα 34, μου πέταξε.
Γιατί τα 34; του είπα.
Εσύ πόσα λες; με ρώτησε
Δέκα του απάντησα. Εσύ;
34 μου επανέλαβε ο ιερωμένος.
Πολλά δεν είναι 34; του απάντησα.

Εγώ μπλοκαρισμένος. Ο παπάς ήταν ανένδοτος. Αποχώρησα, καθώς δεν έβγαζε πουθενά η κουβέντα μας.

Κλείνοντας αναφέρω ότι ψήφισα Πελετίδη στην 2η Κυριακή. Στις εκλογές που θα ‘ρθουν θα τον υποστηρίξω. Γιατί στέκεται όρθιος στους μνημονιακούς χαλεπούς καιρούς με την οικονομική κοινωνική και πολιτιστική κρίση, που βιώνει η χώρα. Μέσα σε γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, φόβου, δυσφορίας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Θεωρώ ότι η πλειοψηφία των πατρινών εμπιστεύεται τον Πελετίδη που προσπαθεί να αντιτεθεί στην τεράστια ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, στην επισφαλή και μαύρη εργασία, στην φτώχεια και την οικονομική δυσπραγία των λαϊκών στρωμάτων, και κάνει ό,τι μπορεί.

 

Ανδρέας Μάζης, γιατρός χειρουργός, πλανόδιος αριστερός