Μπορούν οι γιατροί να προβλέψουν πότε μπορεί να έχετε καρδιακή προσβολή;

Αυτή η τεχνολογία δεν υπάρχει επί του παρόντος σε ευρεία βάση, αλλά αυτό σύντομα θα μπορούσε να αλλάξει. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Αυτά τα καρδιαγγειακά επεισόδια, που συνήθως προκαλούνται από την ασθένεια της στεφανιαίας αρτηρίας, είναι τόσο διαδεδομένα που στατιστικά, μια καρδιακή προσβολή θα χτυπήσει κάποιον στη χώρα αυτή κάθε 40 δευτερόλεπτα.
Οι γιατροί με τα μέσα που διαθέτουν σήμερα είναι περιορισμένοι ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιολογήσουν τον σχετικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής των ασθενών τους.
Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και την κλινική Cleveland στο Οχάιο έχει αναπτύξει μια μη επεμβατική δοκιμασία πρόγνωσης που χρησιμοποιεί εξοπλισμό που ήδη υπάρχει σε πολλές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Η έρευνά τους, έχει μεταφέρει τους γιατρούς ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού που ένας ερευνητής σε συνέντευξη του από την Healthline ονόμασε το “Άγιο Δισκοπότηρο” της ανίχνευσης καρδιακής προσβολής.

 

Νέα εφαρμογή για CT ανίχνευση
“Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένα άτομο πρόκειται να υποστεί καρδιακή προσβολή αύριο το απόγευμα;” ρωτά ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Milind Desai από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Κλινικής του Κλίβελαντ. “Αυτό ήταν πάντα το” Άγιο Δισκοπότηρο “και οι ερευνητές εργάστηκαν για να εντοπίσουν κάποιους δείκτες.”
Ο Desai και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι επικίνδυνες πλάκες που δημιουργούν και φλεγμονώνονται, τελικά προκαλούν καρδιακές προσβολές, εκπέμπουν ένα χημικό σήμα που μπορεί να προειδοποιήσει τους γιατρούς για μια επικείμενη καρδιακή προσβολή, δίνοντάς τους χρόνο να λάβουν προληπτικά μέτρα για να μετριάσουν τον κίνδυνο.

Αυτό το σύστημα ανίχνευσης, γνωστό ως Δείκτης εξασθένησης λίπους (FAI), χρησιμοποιεί την τεχνολογία σάρωσης με υπολογιστική τομογραφία (CT) για τη μέτρηση της πλάκας και τον εντοπισμό του κινδύνου.

Συνολικά, οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 4.000 ασθενείς στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για διάστημα έως 10 ετών μετά τη λήψη του τεστ CT.

“Αυτός ο νέος δείκτης συνδέεται έντονα με το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με καρδιακές προσβολές ή τα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια”, δήλωσε η Desai στην Healthline. “Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι οι παραγόμενες αξίες από τη γερμανική αορτή ήταν σχεδόν ίδιες με την αμερικανική αορτή. Αυτό χρησιμοποιεί διαφορετικούς σαρωτές, διαφορετικά χρονικά πλαίσια, διαφορετικά πρωτόκολλα και διαφορετικές χώρες, όμως οι αριθμοί ήταν συνεπείς. Έτσι, κατά τη γνώμη μας, ήταν αρκετά ισχυρή. ”

Η δοκιμή δίνει ένα εύχρηστο σκορ για τον κίνδυνο του ασθενούς να υποστεί καρδιακή προσβολή.

Εκείνοι με έναν μη φυσιολογικό αριθμό FAI ήταν έως εννέα φορές πιο πιθανό να έχουν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Desai λέει ότι το σύστημα FAI θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις μελλοντικές δοκιμές φαρμάκων.

“Υπάρχουν ήδη φάρμακα στην αγορά που έχουν μελετήσει όσοι άνθρωποι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής πέρα ​​από τη θεραπεία με στατίνες για να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προσβολών”, ανέφερε. “Μπορούν αυτοί οι δείκτες [FAI] να χρησιμεύσουν ως τελικό σημείο στις δοκιμές φαρμάκων; Καθώς αυτή η διαδικασία ανίχνευσης της πλάκας και η ποσοτικοποίηση των αποδείξεων εξασθένησης γίνεται πιο αυτόματη, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες χρησιμοποιώντας αυτό ως τελικό σημείο, ως δείκτη που μπορεί να διαμορφωθεί “.

 

Σημαντική αλλαγή
Ενώ η τεχνολογία FAI είναι ένα συναρπαστικό νέο εργαλείο για τους καρδιολόγους, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η προγνωστική τεχνολογία δεν είναι προληπτική τεχνολογία, ακόμα κι αν συμβάλλει στην πρόκληση προληπτικών βημάτων.

Η Desai λέει ότι από τη στιγμή που η FAI χρησιμοποιεί ήδη υπάρχοντες CT σαρωτές και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών σαρωτών που δοκιμάζουν διαφορετικούς πληθυσμούς, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα γραφεία των ιατρών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα παρά αργότερα.

Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές της Οξφόρδης και της Κλινικής του Κλίβελαντ εργάζονται για την απλούστευση της ανάλυσης.

“Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο από ό, τι πρέπει για να αναλύσουν μια σάρωση, έτσι μπορεί να θέλουν να φορτώσουν σε ένα σαρωτή σύννεφο όπου μια εταιρεία ή μια ομάδα αναλυτών θα αναλύσει τα δεδομένα και θα δώσει έναν αριθμό που θα ενσωματωθεί στην έκθεση “, δήλωσε ο Δέσαι.

Το μεγαλύτερο μάθημα από τη μελέτη, λέει ο Desai, είναι η σημασία της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας όταν πρόκειται να πραγματοποιηθούν σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις.

“Είμαι πολύ περήφανος για τη συνεργασία και τις διαπροσωπικές σχέσεις εδώ”, είπε. “Η αποστολή ήταν να βγάλουμε το καλύτερο προϊόν εκεί έξω και η συνεργασία μας επέτρεψε να δούμε αυτό μέσω”.

Πηγή: www.healthline.com