Αύξηση των ρομποτικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

 

 

Σημαντική αύξηση των ρομποτικών επεμβάσεων καταγράφεται μετά το 2005 και μέχρι σήμερα, για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως και του νεφρού σύμφωνα με τα στοιχεία από σχετικές μελέτες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σε μελέτη που έκαναν διαπίστωσαν ότι από τις 105.300 χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και το νεφρό που πραγματοποιήθηκαν το 2005, η ρομποτική χρησιμοποιήθηκε στο 29,6% των περιπτώσεων. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 69,2% των 88,198 χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2015.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, από όλους τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή (RP), οι χειρουργοί εφάρμοσαν ρομποτική τεχνική στο 85,4% των επεμβάσεων. Επίσης, με το ρομποτικό σύστημα πραγματοποιήθηκε το 32,8% των ριζικών κυστεκτομών (RC) και το 66,1% των επεμβάσεων μερικής νεφρεκτομής (PN) το 2015. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ρομποτικής χειρουργικής αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 4, 11 και 110 φορές για τις επεμβάσεις RP, RC και PN, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2005.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Northwestern University Feinberg School of Medicine έδειξε και αυτή αυξητική τάση των ρομποτικών επεμβάσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ρομποτικά υποβοηθούμενες λαπαροσκοπικές προστατεκτομές εκτελούνται 5 φορές περισσότερο από ό,τι οι ανοιχτές ριζικές προστατεκτομές, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 85% όλων των ριζικών προστατεκτομών που εκτελέστηκαν από ουρολόγους το 2013 στις ΗΠΑ.

Καρκίνος του προστάτη: ο συχνότερος καρκίνος για τον άνδρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα, καθώς αντιπροσωπεύει το 15% όλων των καρκίνων. Το 5% αυτών εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας μικρότερης των 30 ετών, ενώ το 59% σε ηλικίες άνω των 79 ετών. Σύμφωνα με στατιστικές, συχνότερα εμφανίζεται στην Αυστραλία, Βόρεια Αμερική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ στην Ασία, τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη η επίπτωση είναι μικρότερη, αλλά αυξανόμενη. Από τη νόσο χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι στην Αφρική, λιγότεροι στην Αμερική και ακόμη λιγότεροι στην Ασία. Η γενετική/φυλετική προδιάθεση υφίσταται, κυρίως όταν έχει προκύψει σε 2 συγγενείς ηλικίας μικρότερης των 55 ετών.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής επέμβασης

Εξηγώντας μας τα αποτελέσματα των μελετών, ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου, η ρομποτική χειρουργική έχει καθιερωθεί διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή καθώς επιτυγχάνει άριστα αποτελέσματα, γρήγορη ανάρρωση και μείωση των μετεγχειρητικών ουρολογικών προβλημάτων.

Ειδικότερα, όσοι χειρουργούνται ρομποτικά, έχουν υψηλότερα ποσοστά εκρίζωσης της νόσου, υψηλότερα ποσοστά εγκράτειας ούρων και διατήρησης της στυτικής ικανότητας. Αυτό κατέδειξε και η μετα-ανάλυση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση αλλά, συνδέονται με λιγότερη απώλεια αίματος, με λιγότερες περιεγχειρητικές επιπλοκές και μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, όπως λέει ο γιατρός, το κόστος αυτό μειώνεται ουσιαστικά από τη μείωση των νοσηλίων και την μικρότερη απώλεια εισοδήματος για τον ασθενή, καθώς μειώνεται η παραμονή του στο νοσοκομείο.

Η πρόληψη και η γνώση σώζουν

Ο Δρ. Κυριάκου συμπληρώνει ωστόσο, ότι αν οι άνδρες γνώριζαν τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρκίνο του προστάτη, τότε θα είχαν ένα «όπλο προστασίας» και θα μείωναν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Όπως λέει, η αρτηριακή υπέρταση, η αυξημένη περιφέρεια μέσης (> 102 εκ.), ο διαβήτης και το κάπνισμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Ενώ, έχει αποδειχθεί, ότι τόσο η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ όσο και η παντελής έλλειψή του σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα χαμηλού κινδύνου για εμφάνισης χαμηλής επιθετικότητας και υψηλού κινδύνου για εμφάνιση υψηλής επιθετικότητας καρκίνου του προστάτη.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη έχουν και ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα άτομα που εργάζονται νύχτα και οι πιλότοι. Ενώ, έχει βρεθεί ότι υπάρχει και σύνδεση μεταξύ γονόρροιας και καρκίνου του προστάτη.

Αναφορικά με την πρόληψη μέσω της διατροφής, ο γιατρός επισημαίνει ότι διάφορές μελέτες κατά καιρούς έχουν δείξει ότι τα χαμηλά ή τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης-D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προστατικού καρκίνου και κυρίως υψηλής επιθετικότητας.

Επίσης, υπάρχει μία μικρή συσχέτιση μεταξύ καρκίνου του προστάτη και υψηλής πρόσληψης πρωτεϊνών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Δρ. Κυριάκου, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όπως επίσης και το σελήνιο και η βιταμίνη Ε που τα γνωρίζουμε ως προστατευτικό παράγοντα σε πολλές ασθένειες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουν συσχετιστεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Ενώ, μόνο το λυκοπένιο έχει καταδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη αλλά και αυτό σε χαμηλό βαθμό.

Όσον αφορά τη λήψη φαρμάκων, κάποια εξ αυτών αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα για υπερτροφία τύπου Proscar τα οποία αυξάνουν λίγο την εμφάνιση πιο επιθετικού καρκίνου. Αντίθετα, η λήψη τεστοστερόνης λόγω υπογοναδισμού, και στατινών λόγω μεταβολικού συνδρόμου, δεν εμφανίζουν συσχέτιση.