Μήνυμα της Μόσχας στην Αθήνα: Δεν προκαλέσαμε εμείς την επιδείνωση των διμερών σχέσεων

Στην Αθήνα επιρρίπτει τις ευθύνες η Μόσχα για την ξαφνική κρίση στις διμερείς σχέσεις, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεν είναι η Ρωσία αυτή που έκανε τα πρώτα βήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ελπίζουμε ότι η επικρατούσα μη φυσιολογική κατάσταση θα αποδειχθεί προσωρινή και θα λυθεί σύντομα», τόνισε η εκπρόσωπος.

Η δήλωση Ζαχάροβα έρχεται λίγες ώρες μετά το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Itar-Tass, το οποίο τοποθετεί χρονικά στον Σεπτέμβριο την αποχώρηση του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρά Φρυγανά.

«Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή του πρέσβη στην Ελλάδα» ανέφερε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό να εγκαταλείψει τη Ρωσία το φθινόπωρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου» πρόσθεσε.

Το πρακτορείο TASS αναφέρει ότι «την περασμένη εβδομάδα, μια ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι ο Φρυγάνας ανακλήθηκε στην Αθήνα, και ότι θα αντικατασταθεί από νέο πρέσβη».

Η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις βγήκε στην επιφάνεια στις αρχές Ιουλίου, όταν η Αθήνα διέταξε την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο ρώσους πολίτες, κατηγορώντας τους για εμπλοκή με στόχο την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια.

Σε αντίποινα η Ρωσία διέταξε την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Αθήνας.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του υπενθύμισε αιχμηρά πως η αντίστοιχη απέλαση ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα βασίστηκε σε στοιχεία για απόπειρες εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, υπονομευτική δράση σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

«Η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο», τόνισε το ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως η χώρα μας «ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας».