Champions League: Με Μπενφίκα ο ΠΑΟΚ, με Βίντι η ΑΕΚ

Αφού ο ΠΑΟΚ «καθάρισε» τη Βασιλεία και «έδειξε τα δόντια» του με τη Σπαρτάκ, πλέον καλείται να ξεπεράσει το πιο ψηλό εμπόδιο για να πετύχει τον τεράστιο στόχο της εισόδου στο Champions League.

Αντίπαλος της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου στα play off της διοργάνωσης θα είναι η Μπενφίκα.

Η Μπενφίκα ολοκλήρωσε την αποστολή της στην Κωνσταντινούπολη, αποσπώντας ισοπαλία 1-1 με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε, μετά από τη νίκη με 1-0 στη Λισαβόνα, με συνέπεια να προκριθεί στα playoffs του Champions League, όπου θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

Οι Πορτογάλοι είχαν αδικηθεί από το σκορ του πρώτου αγώνα και προσπάθησαν να το αποδείξουν μέσα στο “Σουκρού Σαράτσογλου”. Μετά από μία καλή ευκαιρία στο 7′ για τους Τούρκους με κεφαλιά του Ρόμαν Νόισταντερ, πήραν προβάδισμα στο 26ο λεπτό, μετά από συνεργασία που κατέληξε σε τετ α τετ του Ζέντσον Φερνάντες.

Οι παίκτς του Ρούι Βιτόρια (ο Ανδρέας Σάμαρης κάθισε στον πάγκο) επέδειξαν ψυχραιμία, ήλεγχαν τον ρυθμό του αγώνα και μόνο στο τέλος του 1ου ημιχρόνου απειλήθηκαν ουσιαστικά, με την κεφαλιά του Αλπέρ Ποτούκ που κατέληξε στα δίχτυα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου.

“Μελανό” σημείο για την Μπενφίκα ο τραυματισμός του Νικολάς Καστίγιο στο 34ο λεπτό, με τον Φακούντο Φερέιρα να παίρνει τη θέση του.

Στο 2ο μέρος οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, με τον Μαουρίσιο Ίσλα από δεξιά να κάνει εξαιρετικό παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά, οι καλές ευκαιρίες ήταν περιορισμένες και παρότι η Μπενφίκα είχε κακή απόδοση, κατάφερε να κρατήσει το 1-1 που τη στέλνει στην επόμενη φάση.

Το πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ θα διεξαχθεί στο “Λουζ” στις 21 Αυγούστου και η ρεβάνς στην Τούμπα στις 29 του μήνα.

Όσο για την πρωταθλήτρια ΑΕΚ που ξεπέρασε το εμπόδιο της Σέλτικ (2-1), θα αντιμετωπίσει στα Play Off την ουγγρική Βίντι που εντός έδρας αναδείχθηκε ισόπαλη (0-0) με τη Μάλμε και πέρασε χάρη στο εκτός έδρας γκολ του πρώτου ματς (1-1).

Η Βίντι προέρχεται από μία επιτυχημένη χρονιά κατά την οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη χώρα της, ενώ έχει αναδειχθεί σε νέα δύναμη του ουγγρικού ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία, κατακτώντας τα τρία πρωταθλήματα που έχει από το 2010 μέχρι σήμερα. Πάντως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκής της στιγμή ήρθε τη δεκαετία του 80′, όταν με την παλιά της ονομασία, ως Βιντεότον έφτασε το 1985 στον τελικό του UEFA, χάνοντας από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1 σε διπλές αναμετρήσεις.

Η ονομασία της άλλαξε φέτος το καλοκαίρι σε MOL Βίντι μετά τη χορηγία που έκλεισε με την ουγγρική εταιρία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Κάτι το οποίο δεν άρεσε στους οπαδούς της, που προτιμούσαν την παραδοσιακή ονομασία του συλλόγου, με συνέπεια να υπάρξουν αντιδράσεις.

Τη σεζόν που μας πέρασε η Βίντι κατέκτησε με διαφορά δύο βαθμών το πρωτάθλημα στην Ουγγαρία συγκεντρώνοντας 68 βαθμούς και αφήνοντας δεύτερη τη Φερεντσβάρος με 66. Η σεζόν 2018/2019 στο πρωτάθλημα της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει με τη Βίντι στις τρεις πρώτες αγωνιστικές να μετράει μία νίκη και δυο ισοπαλίες κόντρα σε Βάρντα (4-0), Πάκσι (1-1) και Ντέμπρετσεν (1-1). Στην Ευρώπη τα πάει περίφημα καθώς ήδη στα προκριματικά του Champions League η Βίντι μετράει τρεις προκρίσεις έναντι της Ντούντελανζ (με 1-1 και 2-1), της Λουντογκόρετς (0-0 και 1-0) και από χθες της Μάλμε (1-1 και 0-0).

Στην τεχνική ηγεσία της Βίντι βρίσκεται ο 39χρονος προπονητής Μάρκο Νίκολιτς. Ο Σέρβος τεχνικός αν και νεαρός διαθέτει εμπειρία καθώς βρίσκεται σε πάγκους ομάδων από το 2008, έχοντας περάσει και από την Παρτίζαν. Μάλιστα, το έργο του στη Βίντι κρίνεται άκρως επιτυχημένο καθώς στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα τη βοήθησε να επιστρέψει στους τίτλους. Όσον αφορά στο ρόστερ που διαθέτει η ουγγρική ομάδα, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι Ούγγροι διεθνείς αμυντικοί Τάμας και Γιούχας, ο έμπειρος Ούγγρος μέσος Χούζτι και οι Σέρβοι επιθετικοί Λάζοβιτς και Μάρκο Σέποβιτς.

Η έδρα της Βίντι βρίσκεται στην πόλη Φέχερβαρ στην κεντρική Ουγγαρία και το γήπεδό της είναι η Pancho Arena χωρητικότητας μόλις 3.816 θεατών. Ωστόσο για το ματς με την ΑΕΚ, η Βίντι δεν θα χρησιμοποιήσει τη φυσική της έδρα, αλλά θα υποδεχθεί την Ένωση στο Groupama Arena της Βουδαπέστης, χωρητικότητας 23.968 θεατών.

Δείτε πως έχει αυτή τη στιγμή βαθμολογία από την 10η θέση και κάτω (σε παρένθεση με πόσες ομάδες συνεχίζουν και με πόσες άρχισαν τη σεζόν η κάθε χώρα):

11η Αυστρία, 25.850 (4/5)
12η Ολλανδία, 25.033 (4/5)
13η Δανία, 24.900 (4/4)
14η Ελλάδα, 23.900 (3/5)
15η Κροατία, 23.750 (3/4)
16η Τσεχία, 23.475 (4/5)
17η Ελβετία, 23.400 (4/5)

Τι σημαίνει η κάθε θέση για την σεζόν 2020/2021:
Η 11η και η 12η θέση:
Ο πρωταθλητής play-off (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο Κυπελλούχος απευθείας στους ομίλους Europa League
Ο τρίτος 3ο προκριματικό γύρο (Εuropa League)
Ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 13η και η 14η θέση:
Ο πρωταθλητής 3ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 15η θέση:
Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 16η και 17η θέση:
Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος 1ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη