Δεν χρειάζονται θηριώδεις πόροι αλλά ικανοί άνθρωποι

“Η Πολιτική Προστασία, ο μηχανισμός που προειδοποιεί για μια φυσική καταστροφή και δημιουργεί συνθήκες πρόληψης, δεν χρειάζεται θηριώδεις πόρους για να λειτουργήσει όπως πρέπει, αλλά ανθρώπους με προσήλωση στο στόχο, ικανούς και οργανωτικούς”.

Αυτό επεσήμανε το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Αθηνά Τραχήλη, σε δήλωση της το πρωί της Δευτέρας στην Πάτρα.

Η κ. Τραχήλη που με την ιδιότητα της Προέδρου του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου ήταν απ’ τους πρώτους που επισκέφθηκαν το Μάτι, δυο μέρες μετά την τραγωδία, σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι για την ενίσχυση των δομών της Πολιτικής Προστασίας είναι επαρκείς ώστε να θωρακιστεί το τρίπτυχο οργάνωση-ενημέρωση-εκπαίδευση. Αρκεί, φυσικά, ν’ απορροφηθούν και ν’ αξιοποιηθούν.

«Όλοι κατανοούν πλέον ότι αν εκείνο το απόγευμα υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι οι συνέπειες της τραγωδίας θα ήταν ασφαλώς κατά πολύ μικρότερες. Η τεχνολογία μάς παρέχει ανεξάντλητες λύσεις και επιλογές αλλά ο τομέας αυτός, όπως και πολλοί άλλοι, ήταν πάντα χαμηλά ή καθόλου στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης», τόνισε η κ. Τραχήλη.

Προσθέτοντας ότι αυτονόητα κρίσιμος είναι και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών, ώστε κάθε φορά να ενεργοποιούνται οι σχεδιασμοί και ο πολίτης και οι υπηρεσίες να έχουν πλήρη γνώση του τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής.

«Η τραγωδία στο Μάτι ας γίνει, τουλάχιστον, αφορμή ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Θα επαναλάβω ότι δεν χρειάζονται υπέρογκα κονδύλια αλλά ικανοί και υπευθύνοι ανθρώποι ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Πολιτική Προστασία», κατέληξε η κ. Τραχήλη.