Μπορεί το σκόρδο να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης; Τι λένε οι μελέτες

Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, με μερικές μελέτες να καταγράφουν μείωση της συνολικής χοληστερόλης έως και 12%. Το φαινόμενο φαίνεται να έχει βραχυχρόνια αποτελέσματα και όχι άμεσα και σταθερά.

Το σκόρδο είναι ένα δημοφιλές φάρμακο σε αυτούς που στρέφονται στη συμπληρωματική και την εναλλακτική ιατρική. Οι αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι γνωστές. Εκτός από την ικανότητά του να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, εξετάζεται επίσης το εάν το σκόρδο έχει επιδράσεις και στη μείωση της χοληστερόλης.

Μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερόλη, τη χοληστερόλη LDL και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων

Το εκχύλισμα σκόρδου θεωρήθηκε ότι συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά τουλάχιστον 7% σε μία μελέτη. Όταν οι άνδρες με υπερχοληστερολαιμία έλαβαν αυτό το εκχύλισμα, η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) μειώθηκε κατά 10 %.
Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι η λήψη σκόρδου με τη μορφή 2 ημερών δόσεων σκόνης δισκίων σκόνης (ισοδύναμη με 400 mg σκόρδου / 1 mg αλικίνης) για 6 εβδομάδες βοήθησε να μειωθεί η συνολική χοληστερόλη κατά 12% και η χοληστερόλη LDL κατά 17%. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων επίσης μειώθηκαν κατά 6%
άλλη μελέτη δείχνει ότι λαμβάνοντας μισή σκελίδα ή μια σκελίδα σκόρδο, ή το ισοδύναμο αυτού σε άλλες μορφές, φαίνεται ότι μειώνονται τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης έως και 9% σε άτομα των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν μεγαλύτερα από 5,17 mmol / L (200 mg / dL).
Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι δίνοντας σε άτομα που δοκιμάζουν ακατέργαστο υδατικό εκχύλισμα σκόρδου μειώθηκε όχι μόνο τη συνολική και LDL χοληστερόλη τους, αλλά επίσης μειώθηκαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων τους.
Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες οι οποίες συνδέουν τα αποτελέσματα με πολύ χαμηλότερο ποσοστό, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμένετε μια ολική μείωση της χοληστερόλης από 4 έως 6 τοις εκατό και όχι δύο φορές το ποσό όπως έδειξαν μερικές μελέτες.

Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης

Ενώ το σκόρδο μπορεί να έχει πιθανότητες να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα καλά νέα είναι ότι δεν μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα επίπεδα της καλής υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλης στο σώμα σας. Ορισμένες μελέτες καταγράφουν αύξηση κατά 15% των επιπέδων HDL με συμπλήρωση σκόρδου για 6 εβδομάδες. Οι ερευνητές σε μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσαν ότι μετά από λήψη εκχυλίσματος σκόρδου για 4 μήνες τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είδαν βελτιωμένο προφίλ λιπιδίων στο αίμα με επίπεδα καλής HDL η χοληστερόλη στην πραγματικότητα ανεβαίνει.

 

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι βραχύχρόνια

Οι επιπτώσεις του σκόρδου στη χοληστερόλη σας δεν είναι μακράς διαρκείας. Με άλλα λόγια, πιθανόν να χρειαστεί να διατηρήσετε σταθερή την πρόσληψη σκόρδου εάν χρειάζεται να δείτε συνεχόμενα οφέλη ή αποτελέσματα από αυτό. Σε μία μελέτη, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση τόσο των ολικών όσο και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στις 8 εβδομάδες, μετά τη χρήση τυποποιημένης σκόνης σκόρδου.
Τα αποτελέσματα μπορεί επίσης να ποικίλουν ανάλογα με τα τρέχοντα επίπεδα χοληστερόλης

Τα επίπεδα χοληστερόλης θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ένα ρόλο στο πόσο μια διαφορά πρόσληψης σκόρδου θα μπορούσε να κάνει στον οργανισμό σας. Σε μια έρευνα για ανθρώπους με χοληστερόλη που ξεπερνούν τα 200 mg (πάνω από το φυσιολογικό), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η λήψη σκόρδου με τη μορφή δισκίων με σκόνη σκόρδου 800 mg (1,3% αλλίνο) φάνηκε να δείχνει καλύτερα αποτελέσματα μείωσης της χοληστερόλης σε εκείνους που είχαν ένα αρχικό επίπεδο ολικής χοληστερόλης που κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 mg Επομένως, το μέγεθος της αλλαγής μπορεί να εξαρτάται από τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ήπιες παρενέργειες όπως κακή αναπνοή, καούρα, μετεωρισμός και γαστρικές διαταραχές από τη λήψη σκόρδου.

Όπως και με οτιδήποτε λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες ή ως συμπλήρωμα, θα πρέπει να έχετε επίγνωση άλλων συνθηκών υγείας ή φαρμάκων που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το σκόρδο ή το εκχύλισμα σκόρδου και να επηρεάσουν το σώμα σας. Για παράδειγμα, εάν παίρνετε οποιοδήποτε είδος αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή αντιπηκτικών, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Το σκόρδο τείνει να αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι το αίμα σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να πήξει και μπορεί να αιμορραγείτε περισσότερο από το κανονικό. Εάν είστε ήδη σε φαρμακευτική αγωγή που έχει αυτό το αποτέλεσμα, όπως τα αντιπηκτικά, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις επιδράσεις, προκαλώντας προβλήματα με την πήξη και βάζοντας σε κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας.