Είναι οι ελιές υγιεινό σνακ; 7 λόγοι να το σκεφτείς

Οι ελιές είναι ένα νόστιμο μεσογειακό γεωργικό προϊόν. Η ελιά είναι μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες χαμηλής περιεκτικότητας σε GI που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υγιές για την καρδιά αφού περιέχει ελαϊκό οξύ. Θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν τις προσπάθειές σας για την απώλεια βάρους ή τη μείωση της χοληστερόλης!

Οι ελιές δεν μπορούν να καταναλωθούν αποκομμένες κατευθείαν από το δέντρο καθώς μπορεί να είναι πολύ πικρές και πρέπει να παρασκευαστούν πρώτα για να γίνουν εύγευστες. Αυτό γίνεται με τη μούλιασμα και τη συσκευασία τους σε άλμη, ξύδι και ελαιόλαδο, ή αφήνοντάς τα να ζυμωθούν σε αλμυρό νερό.

1. Οι ελιές περιέχουν κυρίως νερό και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες

Εάν συγκρίνετε τις ελιές με άλλα σνακ όπως πατατάκια ή κράκερς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ελιές είναι μια πιο υγιεινή και ελαφρύτερη επιλογή τόσο για το μέτωπο θερμίδων όσο και για την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές όταν θεωρείτε ότι αυτά τα σνακ ή τα γρήγορα φαγητά μπορεί να έχουν ακόμη και trans-λιπαρά, το χειρότερο είδος λίπους και το ένα καλύτερα αποφεύγεται.

2. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες

Οι ελιές μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, ειδικά αν βρίσκεστε σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI). Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τυπικά λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερα τρόφιμα όπως πρωτεΐνες, ώστε να μην αισθάνεστε πεινασμένοι. Η μείωση των ραφιναρισμένων υδατανθράκων μεταφράζεται στα επίπεδα σακχάρου σας που παραμένουν πιο σταθερά, δεν ανεβαίνουν και πέφτουν ξαφνικά. Αυτό, με τη σειρά του, θα πρέπει επίσης να βοηθήσει την απώλεια βάρους.

Οι μαύρες ελιές έχουν 2,7 g υδατανθράκων και οι πράσινες ελιές έχουν περίπου 1 gm υδατανθράκων. Οι ελιές Καλαμών, από την άλλη πλευρά, περιέχουν μόνο 4 gm. Συγκρίνετε, για παράδειγμα, με μια μικρή ψημένη πατάτα που έχει 29.19 γρ. υδατανθράκων.

Οι ελιές έχουν ένα μέτριο GI, μόλις 15, παρόμοιο με το σπανάκι και το σέλινο, καθιστώντας τις στα πολύ χαμηλά GI φαγητά. Η πρόσληψη λιγότερων θερμίδων σημαίνει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί αυτό το έλλειμμα θερμίδων μεταξύ του τι καίει το σώμα σας σε σχέση με αυτό που καταναλώνετε, βοηθώντας με την απώλεια βάρους αντί να σας παχαίνει.

3. Έχουν υγιή λιπαρά που σας βοηθούν να διαχειριστείτε το βάρος καλύτερα

Έτσι, σε αντίθεση με την κοινή εσφαλμένη αντίληψη, οι ελιές δεν παχαίνουν! Και ενώ περιέχουν λίγη ποσότητα λίπους, αυτά τα λίπη είναι “καλά” λίπη. Για παράδειγμα, το μονοακόρεστο λίπος, το πιο κυρίαρχο λίπος στις ελιές, είναι παρόμοιο με αυτά που βρίσκονται στα αβοκάντο και τα καρύδια.

Οι μαύρες ελιές περιέχουν συνολικά 4,8 γραμμάρια λίπους , 3,1 γραμμάρια αυτού είναι το μονοακόρεστο λίπος.Ένα παρόμοιο τμήμα των πράσινων ελιών έχει περίπου 4,1 γραμμάρια λίπους.
Οι ελιές Καλαμών έχουν περίπου 8 γραμμάρια λίπους ανά 10 ελιές.

Αν και αυτό δεν είναι χαμηλότερο από άλλα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, εάν καταναλώσετε σνακ με τυριά, θα πάρετε 9,44 γραμμάρια λίπους μόνο από μια μπουκιά τυρί.

Αυτό που φαίνεται σαφές, όμως, είναι ότι μια δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, όπως το είδος που βρίσκεται στις ελιές, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος. Μια διατροφή με μεσογειακό στυλ που περιλαμβάνει ελιές και ελαιόλαδο είναι αυτή που θα σας βοηθήσει, σε αντίθεση με τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

4. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταστολή της όρεξης

Η αδιπονεκτίνη, μια ορμόνη που ενισχύει το μεταβολισμό και βελτιώνει τη χρήση υδατανθράκων από το σώμα σας, μειώνει επίσης την όρεξή σας. Δυστυχώς, εάν είστε παχύσαρκοι, η παραγωγή αυτής της ορμόνης τείνει να κατασταλεί.

5. Μπορούν να έχουν ένα προβιοτικό αποτέλεσμα

Οι ερευνητές μελετούν επίσης τις πράσινες ελιές που έχουν υποστεί ζύμωση για να διαπιστώσουν εάν θα μπορούσαν να έχουν προβιοτικές ικανότητες χάρη στη διαδικασία ζύμωσης που υφίστανται. Τυπικά, βακτηρίδια γαλακτικού οξέος εμπλέκονται στη ζύμωση επεξεργασμένων ελιών. Αυτά τα βακτήρια είναι ήδη γνωστά για τις προβιοτικές τους επιδράσεις, γι ‘αυτό και η επιστημονική κοινότητα διερευνά το ενδεχόμενο οι ελιές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το kimchi και άλλα ζυμωμένα τρόφιμα, ίσωςμπορούσαν να είναι ωφέλιμα για την πεπτική σας υγεία και την εντερική χλωρίδα.

6. Προσέξτε ότι το νάτριο: Θα μπορούσε να προκαλέσει φούσκωμα

Χάρη στη διαδικασία αλατοποίησης και κονσερβοποίησης σε αλμυρό νερό, οι ελιές τείνουν να είναι αρκετά υψηλές σε νάτριο. Το σώμα ενός υγιούς ανθρώπου θα αρχίσει να συγκρατεί το νερό για να αραιώσει το νάτριο στο αίμα. Το αποτέλεσμα θα είναι το φούσκωμα. Συνεπώς εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα καρδιάς ή διαβήτη ή άλλα προβλήματα που απαιτούν να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωσή σας.

7. Να θυμάστε πάντα το μέγεθος της μερίδας σας!

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ελιές είναι μια τέλεια υγιεινή επιλογή τροφίμων όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Αλλά αν καταναλώσετε δεκάδες από αυτές, οι θερμίδες θα αυξηθούν. Να έχετε υπόψη σας πόσες καταναλώνετε, ποτέ να μην υπερβείτε την ποσότητα των περίπου 8-10 ελιών.

Πληροφορίες από curejoy.com