“Πρέπει να γίνουν ψεκασμοί για τον ιό του Δυτικού Νείλου”

Συναγερμό σημαίνουν οι επιστήμονες για την εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τριών ανθρώπων στη χώρα μας.

«Τα περιστατικά δεν θα σταματήσουν. Θα συνεχίσουν να καταγράφονται τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να πάρουμε με μεγαλύτερη προσοχή μέτρα προαστασίας» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ελληνικής μικροβιολογικής εταιρείας και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Τσακρής.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν ακόμα και τώρα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κουνουπιών.

Όπως διευκρίνισε «είναι θέμα της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ η επικοινωνία με τις περιφέρειες για να προχωρήσουν σε ψεκασμούς».

Φέτος η εμφάνιση των κρουσμάτων έγινε νωρίτερα γιατί, όπως είπε ο κ. Τσακρής συνέβαλαν «οι κλιματολογικές συθήκες με υγρασίες την άνοιξη πολλές συχνές και έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό είχε σαν συνέπεια να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες χρονιές».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ενώ πέρσι όλα τα κρούσματα ήταν σχεδόν όλα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, στην Αργολίδα, φέτος τα πρώτα κρούσματα ήταν σε περιοχές δυτικής Αττικής και στη συνέχεια είχαμε επέκταση και σε πολλές άλλες περιοχές. «Παρόμοια εξέλιξη είχαμε και σε άλλες χώρες όπως την Ιταλία και τη Σερβία» πρόσθεσε ο κ. Τσακρής.

Όπως είπε οι σοβαρές επιπλοκές εμφανίζονται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα ή άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας και γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται ατομικά μέτρα προστασίας όπως για παράδειγμα να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά στα μπαλκόνια αλλά και η χρήση εντομοκτόνων.

πηγή: protothema.gr