5 συμβουλές για αυτο-εξετάσεις μαστού

Η αυτοεξέταση του μαστού ή η τακτική εξέταση του στήθους σας από μόνη της μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος για την εύρεση του καρκίνου του μαστού νωρίς, όταν είναι πιθανότερο να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Ο καρκίνος δεν μπορεί να βρεθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα που μπορείτε και πρέπει να κάνετε για τον εαυτό σας.

Με τα χρόνια, έχει υπάρξει κάποια συζήτηση για το πόσο πολύτιμη είναι η αυτο-εξέταση του μαστού στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και την αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης. Για παράδειγμα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 400.000 γυναίκες στη Ρωσία και την Κίνα ανέφερε ότι η αυτοεξέταση του μαστού δεν μειώνει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού και μπορεί να προκαλέσει βλάβη προκαλώντας περιττές βιοψίες (αφαίρεση και εξέταση ύποπτων ιστών). Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δεν συνιστά πλέον αυτοεκτομή του μαστού ως εργαλείο ανίχνευσης για γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Το Breastcancer.org εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αυτο-εξέταση του μαστού είναι ένα χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο διαλογής, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τακτικές φυσικές εξετάσεις από γιατρό, μαστογραφία και υπερηχογράφημα. Μερικοί τύποι καρκίνου του μαστού εντοπίζονται μόνο με φυσική εξέταση, όχι με μαστογραφία. Συνεπώς, συνιστούμε όλες οι γυναίκες να εκτελούν συστηματικά έλεγχο οι ίδιες στο μαστό τους στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής τους για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

 

5 συμβουλές για αυτο-εξετάσεις μαστού

1.Κάντε το ρουτίνα. Όσο περισσότερο εξετάζετε τα στήθη σας, τόσο περισσότερο θα μάθετε για αυτά και τόσο πιο εύκολο θα γίνει για σας να μάθετε αν κάτι έχει αλλάξει. Προσπαθήστε να κάνετε συνήθεια την αυτοεξέταση του μαστού μία φορά το μήνα για να εξοικειωθείτε με τον τρόπο εμφάνισης του στήθους σας. Εξετάστε τον εαυτό σας αρκετές ημέρες μετά την λήξη της περιόδου, όταν τα στήθη σας είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρησμένα και τρυφερά. Αν δεν έχετε πλέον περιόδο, επιλέξτε μια ημέρα που είναι εύκολο να θυμάστε, όπως την πρώτη ή την τελευταία ημέρα του μήνα.
2.Γνωρίστε τις διαφορετικές “γειτονιές” του στήθους σας. Η άνω, εξωτερική περιοχή – κοντά στη μασχάλη σας – τείνει να έχει τις πιο εμφανείς μώλωπες και χτυπήματα. Το κάτω μισό του στήθους σας μπορεί να αισθάνεται σαν μια αμμουδιά ή μια παραλία με βότσαλα. Η περιοχή κάτω από τη θηλή μπορεί να αισθανθεί σαν μια συλλογή μεγάλων κόκκων. Ένα άλλο μέρος μπορεί να αισθάνεται σαν ένα άμορφο μπολ με πλιγούρι βρώμης.
3.Ξεκινήστε ένα περιοδικό όπου καταγράφετε τα ευρήματα των αυτοελέγχων του στήθους σας. Αυτό μπορεί να είναι σαν ένα μικρό χάρτη του στήθους σας, με σημειώσεις για το πού αισθάνεστε σούστες ή παρατυπίες. Ειδικά στην αρχή, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε, από μήνα σε μήνα, τι είναι “φυσιολογικό” για τα στήθη σας. Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται σβώλοι σε συγκεκριμένες ημέρες του μήνα, αλλά στη συνέχεια εξαφανίζονται, καθώς το σώμα σας αλλάζει με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
4.Μην πανικοβληθείτε αν νομίζετε ότι αισθάνεστε έναν ογκο. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποιες μάζες ή θωρακικές περιοχές στο στήθος τους όλη την ώρα και οι περισσότεροι μπορούν να αποδειχθούν ως καλοήθεις (όχι καρκίνοι).
5. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχει αλλάξει κάτι ή αν κάτι ξεχωρίζει (όπως ένας βράχος σε μια αμμώδη παραλία) και αυτό παραμένει για αρκετές εβδομάδες. Εάν μια αλλαγή είναι σαφώς νέα και ανησυχητική, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνο οι αλλαγές που διαρκούν περισσότερο από έναν πλήρη εμμηνορρυσιακό κύκλο ή φαίνονται να γίνονται μεγαλύτερες ή πιο εμφανείς με κάποιο τρόπο, χρειάζονται την προσοχή του γιατρού σας.

Πηγή: breastcancer.org