ΔΝΤ: Η Τουρκία δεν έχει ζητήσει βοήθεια από εμάς

Η Τουρκία δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ταμείο.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ ήρθε μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι η Άγκυρα αναζητούσε χρηματοδότηση εν μέσω της μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας.

Το Ταμείο έδωσε την απάντησή του, μετά τις εκτιμήσεις του Bloomberg, που ανέφερε ότι στην Τουρκία εξετάζεται η διάσωση από το ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls).

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση παραμένουν σιωπηλές καθώς η λίρα βυθίζεται σε νέα χαμηλά ρεκόρ εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ, που απειλούν με νέες. Η λίρα υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη μέρα έναντι του δολαρίου, μετά τη χειρότερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 20%, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών.

«Θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης», δήλωσε ο Χένρικ Γκαλμπεργκ, αναλυτής της Nomura International Plc.