Αχαϊκή Τράπεζα: Το όνειρο της ανάπτυξης έσβησε άδοξα

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος. Από τις εργασίες του, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και είχε ως θέμα του τις «Συνεταιριστικές Τράπεζες στη νέα εποχή», προέκυψε το συμπέρασμα ότι έχει δημιουργηθεί πλέον γι’ αυτές ένας προνομιακός χώρος, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών πλαισίων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά και την εκμετάλλευση αναπτυξιακών πόρων.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο νους μας πηγαίνει στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, που θα μπορούσε κι αυτή να επωφεληθεί από το προαναφερόμενο ευνοϊκό τοπίο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη.

Δυστυχώς, όμως, αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, που ξεκίνησε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, καθώς θα μπορούσε να καταστεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την επιχειρηματικότητα στην Αχαϊα, είχε ένα άσχημο τέλος.

Κατόπιν όλων αυτών, δημιουργούνται εύλογες απορίες και τίθενται τα ανάλογα ερωτήματα για την πορεία και την κατάληξη της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Οι χιλιάδες μικρομέτοχοι που την εμπιστευτήκαμε και χάσαμε, δικαιούμαστε να μάθουμε την αλήθεια για μια προσπάθεια που – αν και είχε την ιδανικότερη εκκίνηση- τερματίστηκε άδοξα, προφανώς λόγω άστοχων επιλογών και χειρισμών, συγκεκριμένων υπευθύνων, οι οποίοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, εάν προκύψει ότι έχουν ποινικές ευθύνες.

Τι έγινε, λοιπόν, και τι γίνεται τώρα με την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα; Εμείς, τα μέλη της, ζητούμε πειστικές και κυρίως τεκμηριωμένες απαντήσεις. Διότι έχουμε το ηθικό δικαίωμα να μάθουμε εάν παίχτηκαν παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας και από ποιους!

Του Αντώνη Κουνάβη