Απλήρωτες επί μακρόν οι εκδοτικές επιχειρήσεις Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων

Με το θέμα των Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων  επανέρχεται με ερώτηση του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

 

Η καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών προς τους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που  σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τον ενάμιση χρόνο, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, απειλεί τις εκδοτικές επιχειρήσεις πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων κρατικών οφειλών αλλά και των συναφών επιχειρήσεων που στην πλειοψηφία τους είναι μικρές οικογενειακές μονάδες οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σύνολο εξόδων που τους εγείρει  ζητήματα ουσιαστικής επιβίωσής τους. Σύμφωνα με το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), πλέον των ευρύτερων έμμεσων απωλειών (σε προμηθευτές, μεταφορικές εταιρείες, συγγραφείς κ.ά.) και άλλων παράπλευρων ζημιών, τίθεται εν αμφιβόλω η διανομή συγγραμμάτων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019.

Ο βουλευτής ρωτά τον Υπουργό να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του ως προς την εξόφληση των οφειλών προς τους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και την εξασφάλιση της ομαλής διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά επισημαίνοντας  ότι, υποχρέωση του κράτους ως πλέον αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική λειτουργία του και όχι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού περί πολιτικών στοχεύσεων και «ωμού» εκβιασμού συγκεκριμένων εκδοτικών οίκων κάθε φορά που ανακύπτει το πρόβλημα .

Πάτρα, 19/07/2018   

Α.Π.:   206/20-07-2018

                                               

                                                                  ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

Θέμα: «Απλήρωτοι οι εκδοτικοί οίκοι για τα Πανεπιστημιακά συγγράμματα επί μακρόν»

 

Κε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε με ένα θέμα  που αφορά τα Πανεπιστημιακά συγγράμματα και  το οποίο   επανειλημμένα έχει τεθεί υπόψιν σας από συναδέλφους στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Υπενθυμίζουμε ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), αποφάσισε προσωρινά την αναστολή διανομής τους μετά από την τεράστια καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών προς τους εκδότες.

Μία καθυστέρηση που από πλευράς Υπουργείου – όπως ο ίδιος ισχυριστήκατε τότε, έγκειται στον τεράστιο όγκο των συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο  με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής, για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τον έλεγχό τους.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα προβλήματα  παραμένουν ίδια και άλυτα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), η συστηματική και χρονοβόρα καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία εξόφλησης των τιμολογίων προς τους εκδότες σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση εγείρουν προβλήματα  ουσιαστικής επιβίωσής τους.

Ενώ οι διανομές των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο και τον Μάιο μέσω του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ», το ΥΠΕΠΘ δεν έχει μέχρι σήμερα προβεί ως όφειλε, σε τιμολόγηση, με αποτέλεσμα να παρανομεί έναντι του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (ΚΦΣ), ο οποίος επιβάλλει οι τιμολογήσεις να γίνονται εντός μηνός από τη στιγμή που ολοκληρώνεται μια συναλλαγή.

Σημειώνεται επίσης ότι, οι πληρωμές του περσινού Εαρινού εξαμήνου (Μάιος 2017) σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Δηλαδή περίοδος αποπληρωμής 14 μήνες και πλέον.

Απόρροια όλων αυτών η ασφυκτική πίεση και ο οικονομικός στραγγαλισμός τον οποίο έχει υποστεί όχι μόνο ο κλάδος των εκδοτών αλλά και των συναφών επιχειρηματικών κλάδων. Περαιτέρω, τίθεται εν αμφιβόλω η διανομή συγγραμμάτων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019, λόγω οικονομικής αδυναμίας των εκδοτών.

Επειδή υποχρέωση του κράτους ως πλέον αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού είναι η άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του και όχι δηλώσεις περί πολιτικών στοχεύσεων και «ωμού» εκβιασμού συγκεκριμένων εκδοτικών οίκων, τη στιγμή μάλιστα που  στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συναφείς επαγγελματικοί κλάδοι  είναι μικρές οικογενειακές μονάδες οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σύνολο εξόδων που πρέπει να προπληρώνουν και που δημιουργούν δυσβάσταχτες υποχρεώσεις.

 

Ερωτάσθε

  • Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην έκδοση πληρωμής χρηματικών ενταλμάτων προς τους εκδότες των Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων αλλά και των συναφών επιχειρηματικών κλάδων;
  • Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να εξασφαλίσετε ότι η διανομή προς τους φοιτητές θα πραγματοποιηθεί ομαλά κατά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά;

 

               Ο  ερωτών βουλευτής

 

             ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

                                                                                         Βουλευτής ΝΔ – Αχαΐας