Γιάννης Βογιατζής: «Το θέατρο με ξεκουράζει»

Στα 92 του χρόνια, ο Γιάννης Βογιατζής συνεχίζει απτόητος τη μεγάλη θεατρική του πορεία, πρωταγωνιστώντας μάλιστα -εκτός από το Εθνικό Θέατρο το οποίο υπηρετεί επί πολλά χρόνια- και σε άλλες παραστάσεις. Όπως η παράσταση «Γοργόνες και μάγκες», μεταφορά στο σανίδι του δημοφιλούς μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη που γυρίστηκε πριν από μισό αιώνα ακριβώς. Κι εκείνος στον ίδιο ακριβώς ρόλο -του εστιάτορα «Παναγή»- με το ίδιο πουκάμισο που φορούσε τότε και ήταν «ξεχασμένο στην ντουλάπα» του και με μουστάκι που άφησε για τις ανάγκες του ρόλου του. Όπως τότε. Το 1968 που είχε γυριστεί η ταινία.

Ο μεγαλύτερος εν ενεργεία Έλληνας ηθοποιός μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την απόφασή του να παίξει στην παράσταση «Γοργόνες και μάγκες», για την εξαιρετική διαύγεια που συνεχίζει να έχει, την εξαιρετική -για την ηλικία του- φυσική του κατάσταση, τον ελληνικό κινηματογράφο, τη συμβουλή τού Βασίλη Λογοθετίδη που τηρεί απαρέγκλιτα και εξηγεί πώς αισθάνεται όταν βρίσκεται επί σκηνής.

Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στηn παράσταση «Γοργόνες και μάγκες», 50 χρόνια μετά το γύρισμα της ομώνυμης ταινίας, παρότι εδώ και αρκετά χρόνια παίζετε συνεχώς στο Εθνικό Θέατρο;

Επρόκειτο να ανεβάσουμε την παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλο, αλλά λίγο πριν αρχίσουμε τις πρόβες, για λόγους που δεν γνωρίζω και υποθέτω, μάλλον λόγω της τελειομανίας των υπευθύνων του Εθνικού Θεάτρου, και κυρίως του σκηνοθέτη μας Δημήτρη Μαυρίκου αναβλήθηκε για να παιχτεί τη θεατρική σεζόν 2018-19. Τότε μου τηλεφώνησαν και μου είπαν πως επρόκειτο να κάνουν θέατρο την ταινία «Γοργόνες και μάγκες» στην οποία είχα παίξει κι εγώ. Μου άρεσε ως ιδέα και με δεδομένο ότι δεν θα ανεβάζαμε με το Εθνικό το έργο του Πιραντέλο, αφού ζήτησα την άδεια των υπευθύνων του, επειδή έχω συμβόλαιο μ΄ αυτό, δέχθηκα να παίξω και κυρίως επειδή μ΄ άρεσε η ιδέα ότι θα υποδυόμουν πάλι τον περιβόητο ρόλο του εστιάτορα «Παναγή» ο οποίος λέει μεταξύ άλλων «εν τω τηγανίω», «τουτέστιν» κλπ. Και είχα δίκιο. Τελικά αρέσει πολύ η παράσταση.

Κι όσον αφορά στο πουκάμισο το οποίο όπως πληροφορηθήκαμε είναι το ίδιο που φορούσατε στην ταινία, το είχατε στην γκαρνταρόμπα σας;

Τότε τα ρούχα δεν σου τα έδινε η επιχείρηση, ούτε υπήρχε ενδυματολόγος ο οποίος θα σου πρότεινε τι θα φορούσες. Θυμάμαι πως ο Γιάννης Δαλιανίδης μου είχε πει να ράψω ένα πουκάμισο «καρό χωριατί» χωρίς να έχει το γιακά, προκειμένου να υποδυθώ τον ταβερνιάρη. Είχα μία φίλη που έφτιαχνε πουκάμισα και αφού αγόρασα ύφασμα μου το έραψε. Μόλις τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας το έβαλα σε κάποια ντουλάπα. Όταν λοιπόν με προέτρεψαν να ψάξω μήπως βρω κάποιο από τα ρούχα που φορούσα στην ταινία, βρήκα το πουκάμισο και απ΄ τη χαρά μου ήθελα να το… φιλήσω. Αυτό λοιπόν φοράω στις παραστάσεις!