(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Στο επίκεντρο Τεχνολογία, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα – Τι είπε ο αν. υπουργός έρευνας Κ.Φωτάκης

Στην αίθουσα Α του πολυχώρου Royal πραγματοποιείται η συνεδρία με τίτλο «Τεχνολογία, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Τη συνεδρία συντονίζει ο δημοσιογράφος του CNN Greece Δημήτρης Μαλλάς και την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Φωτάκης όπου παρουσίασε πολιτικές και πρωτοβουλίες της γενικής γραμματείας για τις καινοτόμες επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα.
Ο αναπλ. υπουργός Παιδείας παρουσίασε στοιχεία όπου έδειχναν πως πάνω από το 57% των επιχειρήσεων καινοτομούν, αλλά έχουν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας λόγω έλλειψης κινήτρων και χαμηλή ένταση γνώσης. Παράλληλα, σημείωσε πως το νέο παραγωγικό πρότυπο στοχεύει στην οικονομία της γνώσης που δημιουργεί προστιθέμενη αξία.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Φωτάκης ανέφερε πως την πενταετία 2011-2016 αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για έρευνα και ανάπτυξη, φτάνοντας στο 1,01% του ΑΕΠ. Επίσης, σημείωσε, πως πλέον η δημόσια δαπάνη πλησιάζει τις προ μνημονίων δαπάνες. Ενώ, πέρα από τις δημόσιες επενδύσεις και ο ιδιωτικός τομέας ξόδεψε πάνω από 706 εκ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στις δαπάνες στη Δυτική Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ιδιαίτερα καινοτομική πολύ πάνω από μέσο όρο της χώρας. Η απασχόληση είναι στο 1,47%, καινοτομικές είναι το 58,6% των επιχειρήσεων και το 51,8% είναι καινοτόμα προϊόντα.

πολιτικήςΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ : Δεν υπάρχει έργο στον τομέα ψηφιακής
Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ξεκίνησε την τοποθέτηση της λέγοντας πως μόνο εξαγγελίες υπάρχουν για τον τομέα ψηφιακής πολιτικής.
Η κ. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στις κυβερνητικές εξαγγελίες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την γενική εικόνα που παρουσιάζεται καλή όμως τα έργα δεν το αποδεικνύουν. Ενώ, στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα πως η Πάτρα θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία του 5G.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση της, η κ. Ασημακοπούλου εκθείασε την Πάτρα. «Πραγματικά η καινοτομία στην Πάτρα ανθεί και φαίνεται σε επίπεδο αξιοποίησης και αξιολόγησης προγραμμάτων». Βέβαια, τόνισε πως τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα και ελλείψεις.
ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ: Να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα το Patras IQ
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας παρουσίασε στην τοποθέτηση του το Patras IQ, αλλά και την ανάγκη και σκοπούς που εξυπηρετεί.
Ο κ. Μαρλαφέκας δήλωσε πως στόχος της έκθεσης είναι να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και στο μέλλον η έκθεση να είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα με μόνιμη παρουσία όλο τον χρόνο.

Δείτε το βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ: