ΠΑΤΡΑ: Κάθειρξη για διευθυντή-γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου – Ένοχος για ανθρωποκτονία ηλικιωμένου ασθενούς!

Σε 10 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε με 6/1 ψήφους από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, γιατρός, πρώην διευθυντής μονάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, διότι εκ της θέσεώς του, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ενός ηλικιωμένου ασθενούς που νοσηλευόταν για μακρύ χρονικό διάστημα.
Το συμβάν είχε λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2002 και η υπόθεση εξετάστηκε από τη δικαιοσύνη για τρίτη φορά μέσα σε 16 χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να έχει και άλλη συνέχεια, σε ακόμα πιο υψηλό δικαστικό επίπεδο.
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αγρινίου, όπου η υπόθεση είχε εκδικαστεί πρωτόδικα, ο γιατρός είχε κριθεί αθώος. Μετά όμως από αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα Εφετών, η δίκη επαναλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, όπου ο γιατρός αυτή την φορά κρίθηκε ένοχος με 4/3 ψήφους και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη.
Ακολούθησε μια ακόμα αίτηση αναίρεσης, αυτή την φορά εκ μέρους του κατηγορούμενου, την οποία έκανε δεκτή ο Αρειος Πάγος για τυπικές πτυχές της διαδικασίας, και η υπόθεση επέστρεψε φέτος στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, όπου και εκδικαζόταν τους τρεις τελευταίους μήνες.
Να σημειωθεί ότι, στο μεταξύ, ο γιατρός έχει αποφυλακιστεί, καθώς εξέτισε φυλάκιση 3 ετών, η οποία λόγω της εργασίας που παρείχε, προσμέτρησε για όλη την ποινή κάθειρξης που του επέβαλε το δικαστήριο. Ως εκ τούτου, μετά τη χθεσινή απόφαση, ο γιατρός θα παραμείνει ελεύθερος και δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Είναι ενδεικτικό ότι η πλευρά της υπεράσπισης, έφερε στην αίθουσα του δικαστηρίου ακόμα και ένα μηχάνημα αυτόματης αναπνοής, όπως αυτό που χρησιμοποιείτο στον ασθενή που πέθανε. Με την επίδειξη που έγινε, η υπεράσπιση επιχείρησε να αντικρούσει την κατηγορία περί εσκεμμένης παρέμβασης του γιατρού δύο φορές στη συσκευή, η οποία σε συνδυασμό με τη χορήγηση ηρεμιστικού φαρμάκου, επέφερε τον θάνατο του ηλικιωμένου.
Στην απολογία του, ο γιατρός αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, τις οποίες απέδωσε σε οργανωμένο σχέδιο ομάδας γιατρών και νοσηλευτών της μονάδας, όπου υπηρετούσε, προκειμένου να απομακρυνθεί από τη θέση του.