ΠΑΤΡΑ: Σε λειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής – Εκπαίδευση των μαθητών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΚΑ) «Πάνος Μυλωνάς» του Δήμου Πατρέων, λειτουργεί για 8η συνεχόμενη χρονιά.
Η εκπαίδευση των μαθητών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης Κοινωνικού Προγράμματος που ο Δήμος Πατρέων έχει σχεδιάσει.
Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί με τρόπο ώστε να αποτελεί προσομοίωση του συνήθους αστικού και περιαστικού οδικού δικτύου.
Απευθύνεται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον. Διαμορφώνει τους πολίτες του αύριο, διαπλάθει τους οδηγούς και τους πεζούς της επόμενης γενιάς οι οποίοι θα κυκλοφορούν με ασφάλεια και θα σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
Η εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται ως προς την κυκλοφοριακή αγωγή, οι διδακτικές που χρησιμοποιούνται αλλά και η πρακτική εξάσκηση με τα επαναφορτιζόμενα αυτοκινητάκια και τα ποδήλατα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Πάρκου, τo κατατάσσει ως ένα από τα καλύτερα του είδους του και δη στη Δυτική Ελλάδα.
Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση του πιστοποιημένου εκπαιδευτή, γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ με την ενεργή συμμετοχή τους μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου. Να χρησιμοποιούν σωστά τις διαβάσεις και τους φωτεινούς σηματοδότες.
Η έναρξη της λειτουργίας του για την σχολική περίοδο 2017-2018 πραγματοποιήθηκε την 9η Οκτωβρίου 2017.
Από την έναρξη του έως και την καταληκτική ημερομηνία της 8ης Ιουνίου 2018, ο προγραμματισμός επισκέψεων ήταν πλήρης.
Το ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα των σχολείων αυξάνεται συνεχώς. Το γεγονός αυτό οφείλεται, στην ποιοτική και αξιοπρεπή δουλειά που γίνεται στο Πάρκο, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας που εφαρμόζονται.
Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν 126 μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής σε συνολικά 2.901 μαθητές τμημάτων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο από το Δήμο Πατρέων, όσο και από άλλους όμορους Δήμους.
Oι εργαζόμενοι του Δήμου καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούν στα πολλά αιτήματα των σχολικών μονάδων, βάση του προγραμματισμού που πραγματοποιείται, παρόλο την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού λόγο της απαγόρευσης προσλήψεων από το 2010.
Πρόθεση του Δήμου μας και φυσικά των εργαζόμενων σε αυτό, είναι να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται σε εκπαιδευτικό επίπεδο (εκπαίδευση μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, με θεωρητικό και βιωματικό τρόπο προσέγγισης). Τα σχολεία επιβραβεύουν με τις επανειλημμένες επισκέψεις τμημάτων τους, τις προσπάθειές μας.