ΑΧΑΪΑ: Στα ύψη η ανεργία στην περιοχή παρά τον τουρισμό και τις εποχιακές θέσεις εργασίας – Τα ποσοστά του υπουργείου

Αμετακίνητα παρουσιάζονται τα ποσοστά ανεργίας για την περιοχή, παρά το γεγονός ότι τους θερινούς μήνες παρουσιάζεται αύξηση της απασχόλησης λόγω εποχικών θέσεων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των Περιφερειών που παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας με το ποσοστό να κρατιέται σταθερά στο 25,5%, όταν το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ανέρχεται στο 21,2% για το α’ τρίμηνο του 2018.

Τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για την περιοχή, καθώς μετά τις απολύσεις και τις λήξεις συμβάσεων με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, η ανεργία εκτοξεύθηκε και οι δείκτες δεν έχουν αλλάξει, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν βρει αλλού εργασία…

Καμία ώθηση στην Αιγιάλεια για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Την ίδια στιγμή, εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι αλλάζει συνολικά το περιβάλλον στην αγορά εργασίας και μέσα στο καλοκαίρι η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% για πρώτη φορά από το 2011, αποδίδοντας την εκτίμηση αυτή στον τουρισμό. Όμως, σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση δεν φαίνεται να διαφοροποιείται.
Μάλιστα, αντί να βελτιώνεται η κατάσταση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ένδειξη ότι δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα τα θετικά μηνύματα από το σκέλος του τουρισμού πανελλαδικά. Όμως η απασχόληση καταγράφει άνοδο 1,8%, εάν η σύγκριση γίνει με το α’ τρίμηνο του 2017. Επίσης, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Πάντως, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου σημειώνει και το γεγονός ότι στα ποσοστά ανεργίας δεν περιλαμβάνονται και οι νέοι που έχουν φύγει από την Ελλάδα αναζητώντας την… μοίρα τους σε άλλες χώρες. ΄΄Αυτό το κύμα πρέπει να ανατραπεί. Τα παιδιά αυτά πρέπει να μείνουν στην χώρα και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα. Δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω σε όλα΄΄, σχολίασε ακόμη ο κ. Γεωργόπουλος, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει…
Αναλύοντας περισσότερο τα στοιχεία της ανεργίας, διαπιστώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις γυναίκες (26,2%), στα άτομα ηλικίας 15 – 19 ετών (55,2%), στη Δυτική Μακεδονία (28,1%) και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει λίγες τάξεις του Δημοτικού (43,8%). Αντίστροφα το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες (59,8%), στα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών (87,8%), στο νότιο Αιγαίο (55,5%), στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (75,9%) και στα άτομα ξένης υπηκοότητας (66,4%).

Κατά το α’ τρίμηνο του 2018, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολούμενων εργάζονται ως μισθωτοί (65,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό (22,7%). Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης είναι 9,6% και 6,1% της προσωρινής εργασίας. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και οι πωλητές (22,9%) και οι επαγγελματίες (19,6%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολούμενων (43,7%) δηλώνει ότι το α’ τρίμηνο του 2018 εργάστηκε 40 – 47 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό (25,6%) που δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Αντίστοιχα στο σκέλος των ανέργων τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν να εργάζονται είναι είτε γιατί απολύθηκαν (25%) είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (28,9%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων εργαζόταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης (22,3%). Στο 19,4% βρίσκεται το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν.

Το 68,4% των ανέργων αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο, δηλαδή κατατάσσονται στους μακροχρόνια ανέργους. Το 92,1% των ανέργων αναζητά εργασία πλήρους απασχόλησης. Επίσης, το 22,5% των ανέργων δήλωσε ότι δεν είναι εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, ενώ μόλις το 13,2% των ανέργων έλαβε κάποιο επίδομα ή βοήθημα από τον Οργανισμό.
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία (ποσοστό ανεργίας 28,1%), οι Ιόνιοι Νήσοι (25,9%) και η Δυτική Ελλάδα (25,5%). Ακολουθούν, το Βόρειο Αιγαίο (24,5%), το Νότιο Αιγαίο (24,1%), η Ήπειρος (22,8%), η Κεντρική Μακεδονία (21,9%), η Αττική (21,2%), η Στερεά Ελλάδα (19,9%), η Κρήτη (19,9%), η Θεσσαλία (18,1%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (16,4%) και η Πελοπόννησος (15,9%). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η Δυτική Ελλάδα, στην οποία περιλαμβάνεται η Αιγιάλεια, έχει ποσοστό ανεργίας 25,5%, η Πελοπόννησος βρίσκεται στην καλύτερη θέση με 15,9% ανεργία…