(Βίντεο): Αμμοθύελλα κόβει την επικοινωνία με το Opportunity της NASA

Το Opportunity της NASA βρίσκεται στον Άρη από το 2004, έχοντας ως αποστολή του τη μελέτη της επιφάνειας του (από τη μορφολογία αυτής, μέχρι τη διαμόρφωση της από την πτώση μετεωριτών, αλλά και τα στοιχεία που μπορεί να εξάγει από τους ήδη υπάρχοντες κρατήρες). Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός πως η διάρκεια της αποστολής είχε οριστεί έτσι ώστε να μην ξεπεράσει τις 93 ημέρες, με το rover να κλείνει σήμερα 5.254 στον κόκκινο πλανήτη. Η διαρκείς του επικοινωνία με τη Γη έχει επιτρέψει μέχρι και σήμερα τη μετάδοση ενός αναρίθμητου υλικού δεδομένων, έχοντας χάσει αυτήν – για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα – το 2007, ύστερα μιας τρομερής καταιγίδας.

Αυτήν τη φορά βέβαια τα πράγματα δείχνουν δυσκολότερα, αφού μια ισχυρή αμμοθύελλα έχει ξεσπάσει στον Άρη, καλύπτοντας το ένα τέταρτο της επιφάνειας του.

Οι αναγραφές της άνωθεν φωτογραφίας αντιστοιχούν στο ημερολογιακό έτος 2017.

Οι προσπάθειες επικοινωνίας που πραγματοποίησε η NASA στάθηκαν ανεπιτυχής, με τις εικασίες να κάνουν λόγο για το ότι η μπαταρία του οχήματος ενδέχεται να βρίσκεται σε κριτικά χαμηλή στάθμη, ελέω της σκόνης που μπλοκάρει τις ακτίνες του ηλίου από το να χτυπήσουν τους ηλιακούς του συλλέκτες. Αν το εν λόγω σενάριο βγει αληθινό, τότε το rover είναι έτσι προγραμματισμένο ώστε να απενεργοποιείται πλήρως, “ξυπνώντας” ανά τακτά χρονικά διαστήματα μόνο για να ελέγξει αν έχει αρκετή ενέργεια για να επανέλθει. Αβέβαιο παραμένει επομένως το μέλλον του MER-B, που ίσως βρεθεί όπως και ο αδερφός του το 2009 (βλ. Spirit, MER-A) να σκουριάζει ακινητοποιημένο στον αφιλόξενο πλανήτη. Μέχρι κάποια εξέλιξη επί του θέματος, μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελευταία ενημέρωση της NASA μέσα από το ακόλουθο βίντεο:

unboxholics.com