Κουβέλης: Τώρα η ευκαιρία για λύση του Σκοπιανού

Προ των πυλών της λύσης ενός χρονίζοντος προβλήματος, βρίσκονται Ελλάδα και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ανέφερε πως η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό «μπορεί να είναι περίπλοκη, επίπονη και ίσως χρονοβόρα διαδικασία αλλά μπορώ να πω πως τη φάση αυτή την έχουμε διανύσει»

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «αυτό που υπάρχει είναι η ωρίμανση των συνθηκών για λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος. Είναι η ωρίμανση της πολιτικής βούλησης και των δύο πλευρών. Η ευκαιρία για λύση που υπάρχει τώρα δεν θα είναι εύκολο να επανεμφανιστεί».

Ερωτηθείς εάν ένα ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας, σημαίνει ότι έχει ήδη αποδεχθεί η πλευρά των Σκοπίων σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και αλλαγή του Συντάγματος, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως «είναι προφανές ότι οι όποιες επαφές σε επίπεδο κορυφής των δύο χωρών θα σημάνουν και επίσημα την ολοκλήρωση του κύκλου της διαπραγμάτευσης και θα ενεργοποιήσουν τον οδικό χάρτη της εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία εφόσον οριστικοποιηθεί, θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας».

Σχετικά με τα βήματα εν όψει μιας πιθανής συμφωνίας επεσήμανε ότι πρόκειται για δύο φάσεις με ενδιάμεσες στάσεις. «Πρώτη φάση είναι η διαπραγμάτευση και δεύτερη η εφαρμογή της συμφωνίας. Η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι περίπλοκη, επίπονη και ίσως χρονοβόρα διαδικασία αλλά μπορώ να πω πως τη φάση αυτή την έχουμε διανύσει. Άρα, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία από τους δύο πρωθυπουργούς, αυτό που μένει είναι η εφαρμογή, που είναι μια διαδικασία διαχειρίσιμη», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κ. Καμμένου στο Μακεδονικό και το πόσο θα είναι έντιμη η στάση της καταψήφισης της συμφωνίας αλλά της παραμονής στην κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «η κυβέρνηση συγκροτείται στη βάση μια πολιτικής συμφωνίας, η οποία είναι γνωστή και αφορά, ως προς τον τελικό στόχο, στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία με ταυτόχρονη δρομολόγηση ενός δικαίου και βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου. Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Από ΄κει και πέρα η κυβέρνηση διαχειρίζεται κυριαρχικά το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη χώρα μας και τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Πάνος Καμμένος. Τυχόν καταψήφιση της όποιας συμφωνίας στη Βουλή αποτελεί πολιτική επιλογή και δεν τίθεται ηθικό ζήτημα».

Έλληνες στρατιωτικοί

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία ο ΑΝΥΕΘΑ δήλωσε ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα.

«Αυτό που θέλουμε να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά, είναι ότι σε τίποτα δεν βοηθάει η προσθήκη ενός ακόμα βάρους στις ήδη βεβαρυμμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε βέβαια μπορεί να γίνει σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων και άσχετων μεταξύ τους καταστάσεων. Στόχος μας είναι να κλείσει το γρηγορότερο αυτό το θέμα», υπογράμμισε.

Ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη οι τουρκικές προκλήσεις εντάσσονται στην κλίμακα της έντασης που έχει επιλέξει ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών.

«Εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, πράγμα που διασφαλίζεται με την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Μπορεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί από την πλευρά της Τουρκίας την παρούσα περίοδο να συνδέεται με τις εκλογές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει αυτή την πρακτική της έντασης και των προκλήσεων», ανέφερε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «εκείνο το οποίο επιδιώκει η Τουρκία είναι να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν ζητημάτων, που έχουν σχέση με κυριαρχικά μας δικαιώματα, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πεδίου διαπραγμάτευσης επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και παράλληλη στόχευση της εξασφάλιση τουρκικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ».