(ΦΩΤΟ)-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: «Ερωτόκριτος στου κύκλου τα γυρίσματα»! από Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Αβύθου

Ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Ερωτόκριτος στου κύκλου τα γυρίσματα» που αφορά το έμμετρο ποίημα από την κρητική λογοτεχνία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, παρουσίασαν χθες Τετάρτη 6 Ιουνίου, το πρώτο τμήμα του Νηπιαγωγείου Αβύθου μαζί με ένα τμήμα της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού σχολείου Αβύθου. Οι μικροί ηθοποιοί έκαναν ένα τεράστιο άλμα, απήγγειλαν το έργο στην κρητική διάλεκτο, εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων!

Το πρόγραμμα αφορούσε όμως και την μετάβαση από τη μια σχολική μονάδα στην άλλη. Παιδάκια του Νηπιαγωγείου συνυπήρξαν με μαθητές της Τετάρτης τάξης και επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν. Η παράσταση ξεκίνησε με ένα αυτοβιογραφικό θεατρικό που αφορούσε τον ζωγράφο Θεοφιλο. Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου και υπεύθυνη του πολιτιστικού προγράμματος Εύα Κανατσελη μίλησε για τους στόχους και σταθμούς του συγκεκριμένου προγράμματος. Πρωτον τα παιδιά απέκτησαν μουσική παιδεία. Πρώτος σταθμός το μουσικό εργαστήρι του Σάκη Παπαδημητρίου και η γνωριμία με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και η μουσική επένδυση της εκδήλωσης από τους μαθητές του τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων του Πνευματικου Κέντρου «Νέοι Ορίζοντες». Δεύτερος σταθμός Εικαστικό Εργαστήρι με τον αγιογράφο Θανάση Παπαγιαννακόπουλο και τη δημιουργία του σκηνικού από τα παιδιά (Ερωτόκριτος και Αρετούσα του Θεόφιλου). Τρίτος σταθμός γνωριμία των παιδιών με τον μεγάλο ζωγράφο Θεόφιλο μέσα από τη μουσειοσκευή κασελάκι του Θεόφιλου από το Μουσείο Λαϊκής Ελληνικής Τέχνης. Τέταρτος σταθμός, Εργαστήρι με μαμάδες και μαντινάδες σε ζαχαρόπαστα ένα έθιμο που τηρούν στη Κρήτη και δόθηκε στο τέλος της γιορτής. Πέμπτος σταθμός, χορευτικό εργαστήρι με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Δημήτρη Μασαούτη και τον τοπικό χορευτικό σύλλογο «Αχαιοί».

Την εκδήλωση στήριξε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αβύθου με τα μέλη του και τον πρόεδρο Μιχάλη Δημόπουλο, με γλυκά από το ζαχαροπλαστείο «Δημητρίου». Η κ. Κανατσελη, αφού ευχαρίστησε την συνεργάτη της σε αυτό το πρόγραμμα Ευτυχία Χριστοφοράτου, είπε ότι ΄΄κατά κάποιο τρόπο έρχεται κάποια στιγμή που οι άνθρωποι που ονειρεύονται αλλιώτικα σχολεία και καλύτερη παιδεία για τα παιδιά, βρίσκουν τον τρόπο να συναντιούνται και να διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο΄΄…