Επιμένουν οι θεσμοί για 12 δόσεις σε όλους τους φόρους

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έχει διαψεύσει τη σχετική προοπτική, όμως το κείμενο της συμφωνίας για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης άλλα προβλέπει. Ο λόγος για την παροχή της δυνατότητας να εξοφλούνται όλοι οι φόροι με ηλεκτρονικά μέσα σε πολλές άτοκες δόσεις, για την οποία τον περασμένο Ιανουάριο εκδηλώθηκε μίνι κυβερνητική αναστάτωση.

Τότε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου, είχε δηλώσει, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr, ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογούμενων θα μπορούν να εξοφλούνται σε πολλές και μικρότερες δόσεις, καθώς και ότι θα γίνει σχετική μελέτη από το οικονομικό επιτελείο. Το υπουργείο Οικονομικών φανερά ενοχλημένο εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης για την παροχή της σχετικής δυνατότητας, αλλά καταλήγοντας είχε αφήσει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι μελετώνται όλες οι επιλογές που θα διευκολύνουν τους φορολογούμενους.

Το ζήτημα που προκύπτει πλέον από αυτή την προϊστορία είναι ότι η μνημονιακή δέσμευση για την παροχή της σχετικής δυνατότητας στους φορολογούμενους παραμένει, παρά την επικαιροποίηση του κειμένου του μνημονίου. Στα προαπαιτούμενα του Ιουνίου περιλαμβάνεται η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τη διερεύνηση της παροχής της δυνατότητας στους φορολογούμενους να εξοφλούν όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις με ηλεκτρονικά μέσα και σε πολλαπλές δόσεις. Μένει να δούμε αν αυτήν τη φορά θα τηρηθεί η σχετική μνημονιακή δέσμευση και θα δοθεί μια πολύτιμη διευκόλυνση στους φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική δυνατότητα που έχουν στην παρούσα φάση οι φορολογούμενοι είναι να εξοφλούν σε έως 12 ή 24 δόσεις για έκτακτες φορολογικές οφειλές τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εντόκως, βάσει της πάγιας ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι που διαθέτουν πιστωτική κάρτα με επαρκές πιστωτικό όριο έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν σε έως 12 άτοκες δόσεις τις φορολογικές τους οφειλές.