(Βίντεο): Ο ιδιωτικός τομέας της Κίνας μπαίνει στην διαστημική κούρσα

Η OneSpace Technologies με έδρα το Πεκίνο, δοκίμασε με επιτυχία τον πρώτο της πύραυλο OS-X από μια άγνωστη τοποθεσία, καταφέρνοντας να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρία της Κίνας που το καταφέρνει. Η εκτόξευση έγινε την Τετάρτη 16 Μαΐου φτάνοντας το υψόμετρο των 42 χιλιομέτρων ταξιδεύοντας περίπου 273 χλμ. πριν πέσει και πάλι πίσω στην Γη. Η εταιρία είπε πως αυτή ήταν η πρώτη επίδειξη μιας επιχείρησης που σαν σκοπό θα έχει την εκτόξευση μικρών δορυφόρων στο διάστημα.

Μέχρι πρότινος η διαστημική βιομηχανία της Κίνας κυριαρχούταν από την διαστημική υπηρεσία της χώρας την China National Space Administration (CNSA). Η υπηρεσία κατάφερε με επιτυχία να εκτοξεύσει δορυφόρους, επανδρωμένες αποστολές ακόμη και διαστημικούς σταθμούς στα χρόνια λειτουργίας της.

Ο πρόεδρος Xi Jinping είχε πει το 2012 πως είναι προτεραιότητα του να κάνει την χώρα μια υπερδύναμη στο διάστημα και το 2014 η κυβέρνησή του επέτρεψε και επίσημα στις ενδιαφερόμενες εταιρίες να ξεκινήσουν να εργάζονται επάνω στην εκτόξευση δορυφόρων.

Τα σχέδια της OneSpace όμως δεν σταματούν εκεί μιας και ο CEO Shu Chang δήλωσε πως θέλει μια μέρα η εταιρία του να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες που εκτοξεύουν μικρούς δορυφόρους στο διάστημα.

unboxholics.com