ΠΑΤΡΑ: “Σύγχρονοι Πατρινοί Δημιουργοί” στο βιβλίο του Ν.Στεφανόπουλου

΄΄Σύγχρονοι Πατρινοί Δημιουργοί΄΄ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ  κ. ΝΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

Ένα μαγευτικό και … πολύχρωμο ταξίδι στον χώρο της Τέχνης στην Πάτρα πραγματοποιεί ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Νίκος Στεφανόπουλος με το νέο βιβλίο του με τίτλο «Σύγχρονοι Πατρινοί Δημιουργοί» που ήδη εκυκλοφόρησε σε μια καλαίσθητη έκδοση και υπό την αιγίδα της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων  (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Πρόκειται για ένα συλλεκτικό Λεύκωμα με τα πορτραίτα 50 περίπου σύγχρονων πατρινών καλλιτεχνών σε ζωγραφική, αγιογραφία, κόσμημα, κεραμική κ.λπ. αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τους μεγάλους ζωγράφους της πόλης από τον Θωμόπουλο μέχρι τον Σώκαρη, τον Ατζαρίτη, τον Βουρλούμη, τον Βυζάντιο μέχρι και τους νεώτερους, τον Γρ. Παπαθεοδώρου και την κυρία Μάγδα Κουνούσου – Ραυτοπούλου. Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στον πατρινολάτρη ζωγράφο από την Καβάλα Θέμη Κελέκη που επισκεπτόταν ανελλιπώς την πόλη μας εκθέτοντας κάθε χρόνο τα έργα του αλλά και είχε συγκινήσει σφόδρα τους Πατρινούς με το ΄΄κορίτσι της άλλης ζωής΄΄ – μια φανταστική  (;)  ιστορία που την μετέφερε σε ένα βιβλίο του.

Η ζωηρή ματιά του αναγνώστη πέφτει βεβαίως πάνω στα εντυπωσιακά και πολύχρωμα έργα των πενήντα περίπου πατρινών δημιουργών (οι περισσότεροι με πολύχρονη θητεία και πολλές περγαμηνές) που αποτυπώνονται στο βιβλίο – Λεύκωμα του συγγραφέα – Δημοσιογράφου κ. Νίκου Στεφανόπουλου αλλά δεν περνούν απαρατήρητα και τα άλλα ενδιαφέροντα θέματα που περιλαμβάνονται στην ίδια έκδοση όπως…  ΄΄Ζωγράφοι και Ζωγραφική στην Πάτρα του 1904΄΄, οι Διαγωνισμοί Ζωγραφικής στην Πάτρα πριν κάμποσα χρόνια στο ξενοδοχείο ΄΄Αστήρ΄΄ και στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, με πρωτοβουλία του ίδιου, οι εκθέσεις του Φυσιολατρικού Συνδέσμου που άφησαν εποχή, οι παμπατραϊκές εκθέσεις του πολιτιστικού Κέντρου εργαζομένων ΟΤΕ, εμπλουτισμένα βεβαίως με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Όσο για την σχέση Δημοσιογραφίας και … Ζωγραφικής ο ίδιος ο συγγραφέας εξομολογείται στον πρόλογο του βιβλίου του:

… «Μεγαλώνοντας μπορεί να μην έγινα ποτέ ζωγράφος, όμως μέσα από το επάγγελμά μου κατάλαβα ότι η Τέχνη είναι διάλογος πολιτισμών … ήχοι και χρώματα μπλεγμένα σ’ ένα ακαθόριστο κουβάρι.  Ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο. Έτσι γνώρισα πολλούς ζωγράφους και άλλους ξεχωριστούς δημιουργούς, επώνυμους αλλά και λιγότερο γνωστούς που με γοήτευσαν και ΄΄έχτισα΄΄ μια πολύχρονη φιλία μαζί τους. Άλλωστε η τέχνη της ζωγραφικής είναι σίγουρα γοητευτική αφού μέσα από εικόνες και παραστάσεις ο κάθε καλλιτέχνης δημιουργεί έναν δικό του κόσμο.  Είναι άλλωστε για μένα κάτι συγκινητικό αφού σε πείσμα των καιρών και της ταχύτητας της τεχνολογίας και της εξέλιξης εκείνοι επιμένουν παραδοσιακά, άνθρωποι που με την δεξιοτεχνία και το μεράκι τους ξυπνούν αναμνήσεις, ξαναζωντανεύουν μνήμες και ενθύμια».