Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να αναπλάσουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης, ικανοποιώντας τις ανάγκες όλων

Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στα γραφεία της ΟΕΒΕΣΝΑ παρουσία του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, επικεφαλής άλλων δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων Φορέων της Πάτρας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΑΤΡΑ ΔΥΝΑΤΗ» Νικόλαος Οικονομόπουλος τάχθηκε υπέρ της μετατροπής τμήματος της Μαιζώνος σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα γίνει μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που αφενός θα αφουγκράζεται τις ανάγκες όλων των πολιτών (κατοίκων & επαγγελματιών) και αφετέρου θα αντικατοπτρίζει ένα συνολικό όραμα για την πόλη του «αύριο» το οποίο, όμως, θα καλύπτει τις εξής δύο παραμέτρους: 1) της λειτουργικότητας του όποιου νέο κυκλοφοριακού δεδομένου και 2) της δυνατότητας περιφρούρησής του.

Αφού επεσήμανε ότι τέτοιες συσκέψεις είναι αναγκαίες και πρέπει να επαναλαμβάνονται, υποστήριξε την άποψη ότι σύγχρονη πόλη είναι αυτή που μπορεί να διώχνει το ΙΧ από το κέντρο, με την επισήμανση, όμως, ότι: «ΙΧ δεν είναι το ταξί. Το ταξί είναι μέσο μεταφοράς για το οποίο πρέπει να υπάρχει ειδική μνεία όπως στην περίπτωση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και περιπολικών».

«Αυτό λοιπόν που μπορεί να συμβεί στην περίπτωση του τμήματος της Μαιζώνος, που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, είναι να γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων και διαμόρφωση πιάτσας ταξί εκτός ζώνης με διοχέτευσή τους στο τμήμα ήπιας κυκλοφορίας, ανάλογα με την ζήτηση», σημείωσε ο κ. Οικονομόπουλος.

Και πρόσθεσε:
«Επιμένω να λέω ότι η Πάτρα πρέπει να συγκρίνεται με Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που έχουν το ιστορικό τους κέντρο στη διάθεση των πολιτών. Άρα η πόλη μας έχει ανάγκη από την ανάπλαση του ιστορικού της κέντρου, (με ταυτόχρονη φροντίδα για τη χρήση δρόμων σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως πυρκαγιά, πρόβλημα υγείας κλπ)., η οποία όμως να γίνει στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα βασίζεται σε συγκεκριμένο όραμα που θα εφαρμόζεται πάνω στις ιδιαιτερότητες της πόλης, ενώ παράλληλα θα επεξεργάζεται τις ανάγκες της αγοράς – τοπικής οικονομίας (επαγγελματιών εμπόρων κλπ)».

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Οικονομόπουλος κάλεσε τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, να προκαλέσει συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των φορέων της πόλης, συγκοινωνιολόγους, αλλά και τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας, προκειμένου να τους αναλύσει ποιο είναι το όραμά του για την πόλη και βάσει αυτού να συζητήσουν οι Φορείς και να σχεδιάσουν οι ειδικοί.

 

Για την αντιδρόμηση της Κανακάρη
Αναφορικά με την αντιδρόμηση της Κανακάρη, ο κ. Οικονομόπουλος επεσήμανε ότι σε κάθε σχεδιαζόμενη αλλαγή τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν πάντα οι άμεσα θιγόμενοι που θα βιώσουν τις επιπτώσεις ενός μέτρου. Και εν προκειμένω, οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, οι ανάγκες των οποίων πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.

Νίκος Οικονομόπουλος