Η Καταλονία ετοιμάζεται σήμερα να αποκτήσει νέο πρόεδρο

Νέο πρόεδρο αναμένεται να αποκτήσει σήμερα η Καταλονία μετά από πέντε μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

Ο αυτονομιστής βουλευτής Κιμ Τόρα, που επέλεξε ως διάδοχό του ο αποπεμφθείς Κάρλες Πουτζδεμόν, δεν εξασφάλισε μεν την απόλυτη πλειοψηφία στην καταλανική βουλή το Σάββατο, αλλά στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία θα χρειαστεί μια απλή πλειοψηφία για την εκλογή του, που αναμένεται να μειώσει αισθητά τις πιθανότητας μιας νέας προσφυγής στις κάλπες στην ισπανική αυτή περιφέρεια.

Το δρόμο για την εκλογή του 55χρονου άνοιξε η απόφαση του αριστερού, αντισυστημικού κόμματος CUP να απόσχει από την ψηφοφορία. Έτσι ο Τόρα αναμένεται να εκλεγεί με 66 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 4 αποχές 131ος πρόεδρος της Καταλονίας τερματίζοντας έτσι την απευθείας διακυβέρνησή της από τη Μαδρίτη και το τελευταίο κεφάλαιο στην καταλανική κρίση, που έφθασε στο αποκορύφωμά της τον περασμένο Οκτώβριο με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία και την κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο Τόρα, το “Plan D”, όπως τον αποκαλεί η ισπανική εφημερίδα LaVanguardia, έχει σπουδάσει νομικά, είναι συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων. Είναι ο τέταρτος υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας, αφού είχαν προηγηθεί ο ίδιος ο Πουτζντεμόν, ο Ζόρντι Σάντσες και ο Ζόρντι Τουρούλ.

Στην ομιλία του στη Βουλή το περασμένο Σάββατο διεμήνυσε ότι «εργάζεται ακάματα για την καταλανική δημοκρατία» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει, ακόμη κι αν η Καταλονία αποκτήσει τελικά κυβέρνηση. Αφού εξαπέλυσε πυρά κατά των Ευρωπαϊκών θεσμών για την «απαράδεκτη σιωπή» τους πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει «χωρίς όρους» με την κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής προέδρου και σχηματισμού κυβέρνησης η Καταλονία θα είναι αναγκασμένη να πάει ξανά στις κάλπες.

Στο μεταξύ ο Κάρλες Πουτζδεμόν παραμένει στο Βερολίνο εν αναμονή της απόφασης της γερμανικής δικαιοσύνης για το αν θα εκδοθεί ή όχι στις ισπανικές Αρχές.