ΠΑΤΡΑ: Χρωστούν στον Δήμο 140 εκ. ευρώ και τα 50 εκ. μόλις 200 άτομα – Κ.Πελετίδης στην ΚΕΔΕ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), για το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι», τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ενώ εμφανίζεται αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, και ανεξάρτητα από αντιθέσεις μικρές ή μεγάλες, δεν μπορεί να κρυφτεί η συναίνεση, η οποία έχει ισχυρές βάσεις.

Να θυμίσω ότι όταν κλονιζόταν το σύστημα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, παραμονές της 15 Αυγούστου του 2015, ενώθηκαν όλοι για την υπεράσπιση του συστήματος και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν το 3ο μνημόνιο Αυτό είναι η είναι στρατηγική, όλα τα άλλα είναι κοκορομαχίες και αποπροσανατολισμός. Δεν έχετε ουσιαστικές διαφορές, θα τα βρείτε…

Εμείς λέμε ότι τα τοπικά είναι και γενικά, τα γενικά είναι και τοπικά. Πάρτε το παράδειγμα των πόρων, λέμε ότι θέλουμε πόρους για τους Δήμους μας. Η κυβέρνηση έκανε νομοσχέδιο με το οποίο λέει ότι ενδιαφέρεται έντονα να εισπράξει τα έσοδα όσων χρωστούν στο Δημόσιο και στους Δήμους.

Όρισε εναρκτήρια ημερομηνία την 1η Μάη για τα χρήματα που χρωστάει ο λαός, που οδηγήθηκε στα τάρταρα, να κληθεί να πληρώσει και αν το χρέος του καθένα ξεπερνάει τα 500 ευρώ θα του πάρει το σπίτι, τη σύνταξη, το μισθό, ό,τι περιουσιακό στοιχείο διαθέτει. Θα κινήσει όλες τις διαδικασίες.

Το σύστημα είναι θωρακισμένο και θα κινητοποιήσει τον κατασταλτικό του μηχανισμό για να εισπράξει.

Εμείς στο Δημοτικό μας Συμβούλιο πήραμε απόφαση που πάει κόντρα σε αυτό το νόμο. Απευθυνόμαστε λοιπόν στην ΚΕΔΕ, απευθυνόμαστε στους Δημάρχους, στα Δημοτικά Συμβούλια και προτείνουμε να μην δεχθούμε αυτοί που είναι ενταγμένοι στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), που στην Πάτρα είναι 15.000, να υποχρεώσουμε τις υπηρεσίες των Δήμων για να τους πάρουμε τα σπιτικά τους

Να μην δεχθούμε να ασκηθούν πιέσεις στους άνεργους για να εισπράξουμε.

Εμείς πήραμε τις αποφάσεις μας στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Ας πάρει λοιπόν απόφαση συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση που λέει ότι είναι κοντά στον πολίτη. Αν αγωνιούμε πραγματικά για το λαό μας έχουμε ευθύνη να απαλλάξουμε αυτές τις κατηγορίες που δεν έχουν να πληρώσουν, από αυτά τα χρέη.

Στην Πάτρα χρωστούν στον Δήμο 140 εκ. ευρώ περίπου. Τα 50 εκ. ευρώ τα χρωστούν μόλις 200. Είναι οι επενδυτές που ήρθαν, έκαναν τη δουλειά τους, άλλαξαν το ΑΦΜ τους και άφησαν τα χρέη. Αυτοί δεν θα πληρώσουν τίποτε. Θωρακίστηκαν από τους νόμους…

Κλείνοντας σας αφήνω την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου στις 9 του Μάη και καλούμε όλους του Δημάρχους, όλα τα Δημοτικά Συμβούλια την ΚΕΔΕ να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Κι εδώ θα αποδείξουμε με ποιους είμαστε. Η κοινωνία μας είναι ταξική. Εμείς στην Πάτρα εμείς είμαστε με το λαό που έχει χάσει και χάνει από την κρίση που δεν προκάλεσε αυτός και τη Τρίτη 22 Μάη, με την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, κλιμακώνουμε τον αγώνα με Παμπατραϊκή κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς»