Ιράκ: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία υποψηφίου στις εκλογές της 12ης Μαΐου

Το Ισλαμικό κράτος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ενός σουνίτη υποψηφίου για τις προσεχείς εκλογές στο Ιράκ, που θα γίνουν στις 12 Μαΐου.

Για πρώτη φορά από την εμφάνισή του, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία, με ανακοίνωσή του στον ιστότοπο Telegram.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στο σπίτι του Φαρούκ Ζάρζουρ αλ Ζουμπούρι, που ήταν υποψήφιος με το κόμμα του ιρακινού αντιπροέδρου Ίλιαντ Αλάουι, στην περιοχή της Μοσούλης.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, «άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν σήμερα τα ξημερώματα». Όπως πρόσθεσε, «τον σκότωσαν με σφαίρες αφού εισέβαλαν σπίτι του».

Σκοτώσαμε τον «άπιστο»

Στην ανάληψη ευθύνης, η οργάνωση υποστήριξε ότι σκότωσε τον υποψήφιο, τον οποίο χαρακτήρισε «άπιστο».

Το ΙΚ εκδιώχθηκε από όλες τις περιοχές του Ιράκ που ήλεγχε στα τέλη του 2017. Όμως, τον Απρίλιο απείλησε με επιθέσεις σε εκλογικά κέντρα, όπως και κατά υποψηφίων ή ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Κύριος στόχος είναι οι σουνίτες, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της Μοσούλης.

Προειδοποίηση από τις 23 Απριλίου

Σε ηχογραφημένο μήνυμά του στις 23 Απριλίου ο Αμπουλχάσαν αλ Μουχαζέρ, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους προειδοποίησε για επιθέσεις κατά εκλογικών κέντρων και ψηφοφόρων, στη διάρκεια των εκλογών.

«Σουνίτες (…) γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ραφίντα (σ.μ. «των απίστων», ένας υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιούν οι σαλαφιστές για τους σιίτες που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού του Ιράκ) κάλεσε σε εκλογές. Η κρίση μας θα εφαρμοστεί σε όσους καλούν σε εκλογές και σε όσους συμμετέχουν σε αυτές», ανέφερε.

Πάντως, ο Ζουμπούρι δεν είναι ο μόνος υποψήφιος που χάνει τη ζωή του τις τελευταίες εβδομάδες. Θανάσιμο πυροβολισμό δέχθηκε στα τέλη Απριλίου ο Νεζμ αλ Χάσνουι, υποψήφιος του κόμματος του οποίου ηγείται ο άλλος Ιρακινός αντιπρόεδρος Νούρι αλ Μάλικι.