Η Air France απεργεί σήμερα για… 14η φορά

Για 14η φορά ο γαλλικός αερομεταφορέας «Air France» απεργεί σήμερα με την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να διαμηνύει πώς δεν πρόκειται να πληρώσει τα χρέη της εταιρείας.

Την ώρα που η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιήσει σχεδόν το 85% των πτήσεων, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στο Γάλλο πρόεδρο που έκλεισε ένα χρόνο στη προεδρία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Απεικονίζοντάς τον ως μινιατούρα πάνω σ΄ένα γλυκό, μ΄ένα κεράκι επάνω, η εφημερίδα γράφει στη λεζάντα της: «Η Δεξιά έχει επιτέλους τον πρόεδρό της».

Την παραμονή της 14ης απεργίας που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στον γαλλικό αερομεταφορέα, η κυβέρνηση των Παρισίων προειδοποίησε ότι το κράτος δεν θα σπεύσει στη διάσωση της εταιρείας, που κλονίζεται από την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 99% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, το 80% των μεσαίων αποστάσεων από και προς το αεροδρόμιο του Παρισιού Roissy-Charles de Gaulle και το 87% των κοντινών αποστάσεων.

«Το κράτος δεν βρίσκεται εδώ για να σβήσει τα χρέη, να σπεύσει για να παράσχει βοήθεια σε εταιρείες που δεν καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές», τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σε δηλώσεις που έκανε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «BFMTV». Και επισήμανε: «Εάν η Air France δεν καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να παραμείνει ανταγωνιστική, η εταιρεία θα χαθεί» προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός.

Η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σκληρό ανταγωνισμό των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, όπως επίσης των εταιρειών του Κόλπου και των άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης. Το γαλλικό κράτος ελέγχει το 14% της Air France-KLM, γεγονός που το καθιστά μειοψηφούντα μέτοχο», σημείωσε ο Μπρουνό Λε Μερ.

Η διαμάχη του γαλλικού αερομεταφορέα και της κυβέρνησης διαρκεί ήδη δυόμισι μήνες. Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της εταιρείας απέρριψαν, με ποσοστό 55,44%, την πρόταση της μισθολογικής συμφωνίας που είχε τεθεί σε ψηφοφορία από τον πρόεδρο της εταιρείας Ζαν-Μαρκ Ζαναγιάκ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Air France παραιτήθηκε καθώς είχε θέσει ως προϋπόθεση για να παραμείνει στη θέση του την έγκριση της πρότασης αυτής ώστε να μπει ένα τέλος στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μέχρι τώρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ήδη στοιχίσει στην Air France 300 εκατομμύρια ευρώ.