(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Οι βασικοί άξονες των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φωτογραφίας, με τίτλο «Μέρες Φωτογραφίας 2018»

Οι βασικοί άξονες των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φωτογραφίας, με τίτλο « Μέρες Φωτογραφίας 2018», το οποίο και φέτος διοργανώνουν από κοινού ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας « Ηδύφως» και το Φωτογραφικό Τμήμα του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (σήμερα), στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, από τον πρόεδρο του Οργανισμού Βασίλη Θωμόπουλο, την πρόεδρο του «Ηδύφως» Μαίρη Τσάμη και την επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη  Γεωργία Ιμσιρίδου.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού στη σύντομη αναφορά του, επεσήμανε τη σημασία που έχει για την Πάτρα και το Δήμο η συνεργασία με το  «Ηδύφως» και με το Μουσείο Μπενάκη. Μία συνεργασία η οποία έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια, μέσα από την συνδιοργάνωση του φεστιβάλ Φωτογραφίας.

 

Ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε, πως  η  διοργάνωση του Φεστιβάλ Φωτογραφίας συγκινεί και συγχρόνως  έχει φέρει κοντά του δεκάδες φίλους της φωτογραφίας, ενώ σε ότι αφορά στη φετινή διοργάνωση, στάθηκε στη σπουδαιότητα που έχει για την Πάτρα η φιλοξενία στη Δημοτική Πινακοθήκη ,  φωτογραφιών μιας σπουδαίας φωτογράφου, της Βούλας Παπαϊωάννου, η οποία μέσα από το έργο της αποτυπώνει την ανθρώπινη πλευρά και τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων.

 

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ φωτογραφίας έχουν αγκαλιαστεί από το κοινό της Πάτρας.

 

Η επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη κυρία Γεωργία Ιμσιρίδου αναφέρθηκε στη συνεργασία του Μουσείου με το «Ηδύφως» και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο της φωτογράφου Βούλας Παπαϊωάννου, μέρος του οποίου θα εκτεθεί από αύριο Παρασκευή 4 Μάϊου στη Δημοτική Πινακοθήκη και τα οποία παραχωρούνται από το Μουσείο.

Η κ. Ιμσιρίδου αναφέρθηκε στο έργο της Βούλας Παπαϊωάνου, κατά την περίοδο της κατοχής, μέσα από το φακό της οποίας αποτυπώθηκε η πείνα και η δυστυχία.

Οι φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου, οι οποίες διέρρευσαν στο εξωτερικό, στάθηκαν η αφορμή για να ενεργοποιηθεί ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και να μάθει όλη η ανθρωπότητα τι περνούσαν οι Έλληνες.

Ωστόσο στα εκθέματα της έκθεσης , συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες από την αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας και των τοπίων από τα νησιά του Αιγαίου, από το 1950 και μετά.

Η Βούλα Παπαϊωάννου εντάσσεται στο ρεύμα της «ανθρωπιστικής φωτογραφίας» που αναπτύχθηκε ως αντίδοτο της κατάλυσης των ανθρωπίνων αξιών εξαιτίας του πολέμου. Το έργο της εκφράζει την αισιοδοξία που επικρατούσε μετά τον πόλεμο για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το αρχείο της το δώρισε στο μουσείο Μπενάκη το 1976. Πέθανε στην Αθήνα το 1990.

Η πρόεδρος του «Ηδύφως» Μαίρη Τσάμη, ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και τον πρόεδρο  Βασίλη Θωμόπουλο για τη συνεργασία και στήριξη τον φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, για την ενίσχυση και φέτος της προσπάθειας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Φωτογραφίας καθώς  και τους υπαλλήλους του Πολιτιστικού Οργανισμού Τόνια Κοκκοβίκα, Γιάννα Παναγοπούλου, Σπύρο Βγενόπουλο και Ανδρέα Κάβουρα, για την προσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να στηθεί η έκθεση  και να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων  και στη φυσιογνωμία των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, Δημοτική πινακοθήκη, 20:30.

Εγκαίνια έκθεσης της Βούλας Παπαϊωάννου με τίτλο “Η Μεταπολεμική Απεικόνιση της Ελλάδας, 1950-1960“, από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου-2 Ιουνίου

Κυριακή 6 Μαΐου 2018, 10:00-20:00, Πλατεία Γεωργίου

Για 7η συνεχόμενη χρονιά ο Φωτομαραθώνιος Πάτρας 2018.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, Αγορά Αργύρη, 19:00.

Εγκαίνια έκθεσης των μελών της Φ.Λ.Π. ΗΔΥΦΩΣ, με τίτλο “ΝΥΧΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ”.

Διάρκεια έκθεσης: 7-19 Μαΐου

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, 20:00.

Εγκαίνια έκθεσης μελών Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαίου-31 Μαίου

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, 20:00.

Νυχτερινή φωτογράφιση στον κυματοθραύστη της Αγ. Νικολάου υπό την αιγίδα του ΟΛΠΑ.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, Αγορά Αργύρη, 19:00.

“Φλερτάροντας με την αποτυχία” από τον φωτογράφο Μιχάλη Πολιτόπουλο.

 

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, Αγορά Αργύρη, 19:00.

“Η ευδαιμονία του τίποτα” από την φωτορεπόρτερ και Photo coach Μάρω Κουρή.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, Δημοτική Πινακοθήκη, 19:00.

“Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές/άγνωστες οδύσσειες” από τον διευθυντή του φωτογραφικού μουσείου Θεσσαλονίκης Κο Ηρακλή Παπαιωάννου.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 20:00.

Τελετή λήξης φεστιβάλ, απονομές βραβείων και έκθεση φωτογραφιών του Φωτομαραθώνιου Πάτρας 2018.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τις ιστοσελίδες:

ΜΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

www.idifos.gr

www.patrasphotomarathon.gr